بیزینس کوچینگ و مزایای آن برای کسب و کارها
کوچینگ (Coaching)که ترجمه لغوی آن مربیگری است، از جمله اصطلاحات رایج این روزها در فضای کسب و کارها است. کوچینگ در زمینه های مختلفی اجرا و پیاده می شود. از بیزینس کوچینگ تا کوچ های آموزشی، کوچینگ توسعه فردی و یا کوچ مدیران، همه با این عنوان شناخته می شوند.
هر چند تعریف دقیق و مشخصی از کوچینگ و حد و مرز آن با منتورینگ و مشاوره در حال حاضر وجود ندارد اما کوچینگ به معنای امروزی آن، عمری بیش از دو یا سه دهه ندارد. حتی خیلی از افرادی که به عنوان کوچ فعالیت می کنند و اصرار دارند فعالیت آنها با مشاوره متفاوت است در حقیقت همان فعالیت ها را انجام می دهند. از سوی دیگر متقاضیان کوچینگ هم به شکل فزاینده ای در حال افزایش هستند.
این تقاضای رو به رشد و عدم تعاریف مشخص در حوزه کوچینگ باعث شده افراد مختلف، بدون این که تغییر خاصی در شیوه فعالیت های خود داشته باشند، تصمیم بگیرند عنوان حرفهای خود را به کوچینگ تغییر دهند تا بتوانند مشتریان بیشتری جذب کنند. به همین دلیل لازم است ضمن باز تعریف و شناخت وظایف کوچینگ به تحقیق و بررسی ویژگی های یک کوچ خوب بپردازیم.
کوچینگ چیست و کوچ کیست؟
جاناتان پسمور که از جمله معتبرترین محققان در زمینه کوچینگ است میگوید که در سال ۱۹۱۱ هم واژه کوچینگ در متون مدیریت وجود داشته است. اما معنی و اشاره کلمه کوچینگ در آن زمان بیشتر به آموزش و راهنمایی و تا حدودی مربیگری بر می گشته است.
به عقیده جان ویتمور کوچینگ یعنی آزاد کردن توانمندی های بالقوه انسان ها. از این رو یک کوچ به جای این که به افراد بیاموزد به آنها کمک می کند تا موانع ذهنی که در وجود آنهاست را از سر راه بردارند. پس یکی از وظایف اصلی کوچ این است که به افراد کمک کند نسبت به داشته ها و دانسته های خود آگاهی بیشتری پیدا کنند و مسئولیت رشد و توسعه خود را نیز بر عهده بگیرند.
با توصیف معانی کوچینگ می توان دریافت تفاوت معنی داری بین کوچینگ و منتورینگ است. کوچینگ بر روی زمان حال و برطرف کردن مشکلاتی تمرکز دارد که افراد یا سازمان ها هم اکنون با آنها مواجهند. در حالی که منتورینگ آینده محور است و بر روی توسعه شغلی و فردی و پیشرفت بیشتر سازمان تمرکز میکند.
کوچینگ به چه شاخه هایی تقسیم می شود؟
کوچینگ و مربیگری هم مانند هر رشته دیگری، به مرور با حرفهای شدن و گسترش قلمرو فعالیتهایش، به شاخه های تخصصی تر تقسیم شده است و انواع گرایشهای کوچینگ در طی سالیان مختلف به وجود آمدهاند.
کوچینگ کارآفرینی، کوچینگ فروش، کوچ توسعه فردی، کوچینگ مدیران، کوچینگ زیبایی، کوچینگ سلامتی و بیزینس کوچینگ یا همان کوچینگ کسب و کار برخی از زیر شاخه های مرسوم این رشته محسوب می شوند. همانطور که مشاهده می کنید تقسیم بندی روشن و شفافی برای این رشته وجود ندارد و تقریبا هر نوع فعالیتی را می توان با واژه کوچینگ همراه کرد.
منظور از بیان این تقسیم بندی ها تمایز فعالیت های تخصصی خودم که بیشتر با رشد و توسعه کسب و کارها در حوزه های بازاریابی و دیجیتال مارکتینگ مرتبط است، با سایر حوزه ها می باشد. از این رو در ادامه با بیزینس کوچینگ که هدف اصلی برنامه های ما خواهد بود بیشتر آشنا خواهیم شد.
بیزینس کوچینگ چیست؟
زمانی که شرکت ها بخواهند توسعه پیدا کنند، تمرکزشان بر روی توسعه مهارتها و بهبود عملکرد کارکنان بیشتر میشود و بیشتر به آموزشهای رسمی و غیررسمی در محل کار خود بها میدهند. قطعا استفاده از کوچینگ یکی از مهم ترین راهکارها برای توسعه ظرفیتهای فعلی سازمان میباشد.”
در اواسط دهه ۱۹۹۰، دانشگاه MIT طی یک مطالعه تحقیقاتی بر روی کارمندان و سازمان های متبوعشان به دنبال این بود که چگونه می توان اثر بخشی مدیران در سازمان را بهبود بخشد. این تحقیق بر این باور استوار بود که در محیط کار فعلی ، سیستمهای مدیریت عملکرد مؤثر باید از کارکنان دانش محور (یعنی کارکنانی که برای کسب و به اشتراک گذاشتن دانش ارزش قائل هستند) پشتیبانی کند. سازمانهایی که میخواهند از کارمندان دانشمحور حمایت کنند باید به سبک مدیریت مشاورهای و مشارکتی روی آورند.
این سبک اغلب به عنوان مربیگری توصیف می شود. کوچینگ مدیران را ملزم می کند که از نقش سنتی کنترل و نظارت بر عملکرد کارکنان به نقش مشاوره ای تر تبدیل شوند. کوچینگ وسیله ای برای توسعه مشارکت بین مدیران و کارکنان است که درک مشترکی را در مورد دستیابی به اهداف سازمان و نحوه دستیابی به آنها را ایجاد می کند.
خدمات بیزینس کوچینگ مرتضی واعظ عبایی
- آنالیز کلی کسب و کار
- بررسی نقاط ضعف و قوت رقبا
- ترسیم چشم اندار کسب و کار شما
- شناسایی نقاط ضعف و قوت کسب و کار
- تدوین استراتژی و بیزینس پلن کسب و کار
- راهکارهای افزایش فروش و بهره وری بازاریابی
- افزایش نقش و جایگاه برند با استفاده از برند سازی
اهداف بیزینس کوچینگ چیست؟
هدف یک بیزینس کوچینگ کمک به مدیران سازمان ها است که بر نقاط قوت مدیریت خود به عنوان رهبر کسب و کار تأکید بیشتری داشته باشد و نقاط ضعف خود را شناسایی کرده و آنها را کاهش دهند. بیزینس کوچینگ همچنین می تواند مسیر روشنی را برای فعالیت های مدیران ترسیم کرده و به آنها کمک کرده تا چشم انداز کسب و کار خود خود را ترسیم کنند.
بیزینس کوچینگ یک ارتباط دو طرفه است
اساسا هر نوع فعالیت کوچ محوری را در فضای کسب و کارها را می توان کوچینگ کسب و کار نامید. بیزینس کوچینگ یک ارتباط دو طرفه میان صاحب یک کسب و کار با یک مربی متخصص در حوزه کسب و کار است که در نهایت باعث میشود تا یک کسب و کار در راستای اهداف خود به درستی توسعه پیدا کند.
سازمانها به مدیرانی نیاز دارند که با تفکر تمایل به موفقیت و پیشرفت بیشتر در زمان حال، از خدمات یک مربی کسب و کار استفاده کنند. نتیجه این استراتژی ها در رسیدن به عملکرد بهتر، نتایج فردی و تیمی با بازدهی بیشتر و تعامل بیشتر با کارکنان بسیار مؤثر خواهد بود.
مطابق بررسی های انجام شده مدیران زیادی وجود دارند که دوست دارند کسب و کار خود را با استفاده از خدمات کوچینگ توسعه بدهند اما به خوبی نمی دانند بیزینس کوچینگ چیست و چه اثراتی در کسب و کار آنها دارد.
آیا کوچینگ کسب و کار، فرآیندی اثر بخش است؟
یک بیزینس کوچینگ حرفه ای ابتدا یک چشم انداز از آینده کسب و کار شما ترسیم می کند. سپس با در دست داشتن این چشم انداز مسیر مورد نظر و ابزار لازم برای دستیابی به اهداف را تشریح می کند.
مزیتی که کوچینگ کسب و کار دارد این است که اگر به درستی انجام شود می تواند مسیر رسیدن به موفقیت شما را کوتاه تر کند. چرا که بیزینس کوچی که در کنار شما حضور دارد علم و تجربه خود را در اختیار شما و کسب و کارتان قرار می دهد.
افزایش رضایت شغلی، فراهم شدن امکان دستیابی به اهداف، افزایش اعتماد مدیران به کارکنان، ارتقاء سلامت، بهبود کیفیت ارتباطات، تقویت تفکر راهکار محور، افزایش خودآگاهی، بهبود توانایی مدیریت استرس، کاهش اضطراب، ارتقاء و افزایش بهره وری، پذیرش رفتارها و فضاها و همکاران جدید و افزایش انعطاف پذیری مدیریتی صرفاً نمونههایی از دستاوردهای کوچینگ بیان شده اند.
بنابراین، اگر یک مدیر حرفه ای در کسب و کار خود هستید و یا کار آفرینی هستید که تازه استارتاپی را راه اندازی کرده اید و از اقدامات بعدی خود مطمئن نیستید، استفاده از خدمات بیزینس کوچینگ می تواند شما را در مسیر موفقیت قرار دهد.
بیزینس کوچ خوب کیست؟
اولین موردی که باید در انتخاب یک کوچ در نظر بگیرید، میزان مهارت های او است. هر چه مهارت مربی کسب و کار شما بیشتر باشد، تجربه و اطلاعات بیشتری را نیز می تواند در اختیار شما قرار دهد. مهارت های ارتباطی، اطلاعات به روز در مورد کسب و کار شما، تجربه کوچینگ های قبلی، توانایی وی در آموزش و صاحب ایده بودن کوچ مواردی هستند که می توانند به شما کمک کنند.
این موضوع مهم است که مربی یا کوچ در اهداف دقیقی که می خواهید به آنها برسید، تجربه داشته باشد. برخی از کوچ ها ممکن است در زمینه کسب و کار شما نیز کار کرده باشند. بنابراین بهتر از هر کسی می دانند که چگونه شما را به آنجایی که مدنظر دارید برسانند.
از دیگر ویژگی های بهترین مربی کسب و کار، قدرت تحلیل و برنامه ریزی است. از این طریق می تواند به درستی تحلیل های لازم در مورد کسب و کار شما را انجام دهد. مربی کسب و کار شما همچنین باید فردی صبور باشد و به خوبی به صحبت ها و درخواست های شما گوش کند.
یک بیزینس کوچ خوب چه کارهایی را انجام می دهد؟
ارزش ها و چشم اندازهای کسب و کار شما را برایتان کشف خواهد کرد
قبل از راه اندازی کسب و کار و یا در مراحل اولیه آن باید بتوانید برخی از ارزشهای متمایز خود را نسبت به رقبا بشناسید. شما باید بدانید که قرار است چه ارزش جدیدی را برای مشتریان تان ارائه دهید. این در حالی است که بسیاری از کسب و کارها حتی اگر واقعا ارزشی برای مخاطبان خود داشته باشند، از آن اطلاعی ندارند.
ترسیم نقشه کسب و کار
یکی از مهم ترین وظایف بیزینس کوچینگ، ترسیم مسیر کسب و کار بین جایی که امروز است و جایگاهی که میخواهد در آینده داشته باشد، خواهد بود. این مسیر باید به شکل واقع بینانه و با توجه به ظرفیت های کسب و کار شما و نقاط ضعف و قوت آن صورت گیرد. یک کوچ به شما کمک میکند که همه جوانب و امکانات لازم را در نظر بگیرید و زمان بندی درست و منطقی را برای این نقشه متصور شوید.
استفاده درست از ظرفیت های بازاریابی و برندینگ در جهت اهداف و نقشه های کسب و کار نیز باید همزمان با ترسیم این نقشه در نظر گرفته شود.
توجه به مهارت های شما به عنوان مدیر آن کسب و کار
کوچینگ کسب و کار، آموزش خود شما را نیز به عنوان مدیر یا صاحب آن شامل میشود. یک بیزینس کوچ، به خوبی میداند که باید در شناسایی نقاط ضعف و تقویت شما صبور باشد. اگر او به اندازه کافی در کارش حرفهای و متخصص باشد، با مطرح کردن این نقاط ضعف و کار کردن روی آنها به شما کمک خواهد کرد تا آنها را برطرف کنید .
شرایط جلسات بیزینس کوچینگ
جلسات بیزینس کوچینگ با ارائه اطلاعات لازم و مرتبط در مورد کسب و کار توسط شما شروع می شود. شما همچنین باید در مورد آنچه می خواهید از طریق کوچینگ کسب و کار به دست آورید ایده هایی داشته باشید. همچنین اهداف خود را از قبل مشخص کنید تا مربی شما بتواند به بهترین شکل به شما کمک کند.
داشتن اطلاعات و اهداف مشخص به شما کمک میکند تا بر اساس اهداف خود با مناسب ترین مربی یا کوچ ارتباط گرفته و هماهنگ شوید.
هزینه جلسات بیزینس کوچینگ
هزینه جلسات بیزینس کوچینگ بسته به تجربه و تخصص کوچ و نوع کسب و کار شما از ۳,۰۰۰,۰۰۰ تا ۶,۵۰۰,۰۰۰ تومان تعیین میشود.
هم مربیان کسب و کار و هم مربیان شغلی موارد مختلفی ارائه می دهند. برخی از آنها در آموزش مهارت های رهبری عالی خواهند بود و برخی دیگر در ایجاد اعتماد به نفس شما بهتر عمل خواهند کرد. بنابراین هرکس بنا به تجربیات، دانش، تخصص و شیوه کاری خود هزینه متفاوتی به ازای هر ساعت کار خود دریافت میکند.
هزینه جلسات کوچینگ به وسعت کسب و کار شما نیز بستگی دارد. کسب و کار هایی که در مقیاس بزرگ تری قرار دارند، نیازمند انرژی و توان بیشتری نسبت به بیزینسهای نوپا یا کوچک تر هستند. لذا این بیزینسها به احتمال بیشتر هزینه بیشتری باید برای جلسات کوچینگ بپردازند.
در جلسات بیزینس کوچینگ چه خدماتی را دریافت می کنید؟
- راهنمایی هایی در تعیین اهداف بلندمدت و کوتاه مدت کسب و کار
- دریافت یک برنامه استراتژیک برای رشد پایدار و بلند مدت در کسب و کار خود
- تدوین طرحی برای کمک به شما در دستیابی به اهدافی که با ارزش های کسب و کار شما متناسب است.
- ایجاد و یا بازنگری در وظایف و و مسئولیت های مختلف شما در سازمان خود
- تعیین مسئولیت ها و وظایف سایر افراد، برای رسیدن به اهداف در کسب و کار شما