مراحل گام به گام راه اندازی یک آنلاین شاپ
آنلاین شاپ نوعی از کسب و کارهای اینترنتی هستند که خدمات یا محصولات خود را از طریق فضاهای آنلاین به مشتریان خود ارائه میکنند. این مدل از کسب و کارها در دهه اخیر به جهت برخی از محدودیت ها در خریدهای فیزیکی مانند همه گیری ویروس کرونا و همچنین فراهم شدن بسترهای ارتباط مستقیم تولید کننده با مصرف کننده نهایی به شدت رایج یافته به شکلی که هر فرد با راه اندازی یک صفحه یا سایت و ارائه محصول یا خدماتی می تواند کسب درآمد کند.
با گسترش و رشد روزافزون فضاهای آنلاین اکنون راه اندازی یک فروشگاه اینترنتی و کسب درآمد از آن راحت تر از همیشه است. به جهت اهمیت این موضوع وارائه یک محتوای مفید آموزشی، برآن شدیم تا راهنمای جامع و گام به گام ایجاد یک فروشگاه آنلاین را به علاقه مندان این حوزه ارائه کنیم. پس در ادامه با ما همراه باشید.
آنلاین شاپ یا فروشگاه اینترنتی چیست؟
خرید آنلاین به فعالیت یا اقدام خرید محصولات یا خدمات از بستر اینترنت اطلاق می شود. از این رو آنلاین شاپ یا یک فروشگاه اینترنتی جایی است که در آن فروشنده، محصول و خدماتی را برای فروش آنلاین و تحویل به خریدار در نظر می گیرد.
در این روش خریدار هزینه کالا یا خدمات را به صورت آنلاین در هنگام خرید یا نقدی و در هنگام تحویل محصول پرداخت می کند. خرید آنلاین حدود بیست و پنج سال است که به شکل مرسوم آن رواج پیدا کرده است. این روش از خرید در برخی از زمان ها به شکل قابل توجهی محبوبیت یافته است. در ایران و با پیدایش ویروس کرونا خریداران به خریدهای اینترنتی و آنلاین بیشتر از گذشته روی آوردند.
امروزه تقریباً هر چیزی را می توانیم به صورت آنلاین و در هر نقطه ای از جهان خریداری کنیم. مطابق برآورد های کارشناسان اقتصاد دیجیتال، خرید آنلاین به زودی از نظر پولی از خرید به شکل سنتی پیشی خواهد گرفت.
با تغییراتی که در بخش هایی از سبک زندگی ما رخ داده است مزیت این نوع خریدها را پر رنگ تر می کند. شما می توانید در عرض چند دقیقه، در نهایت راحتی و آسایش در خانه خود یا هر کجا که هستید، با چند کلیک ساده محصول مورد نیاز خود را دریافت کنید.
تاریخچه راه اندازی فروشگاه های آنلاین
چشم انداز خرید آنلاین به شکل امروزی آن، با ظهور اینترنت شکل گرفت. اینترنت که در ابتدا به عنوان یک پلت فرم تبلیغاتی محسوب می شد، به سرعت به فضایی برای معاملات و روابط تجاری آنلاین تبدیل شد. این تحول با توسعه صفحات وب تعاملی و پروتکل های انتقال در فضایی ایمن تقویت شد.
محققان یک عامل حیاتی برای موفقیت خرید و فروش های اینترنتی را مناسب بودن محصولات برای تراکنشهای آنلاین شناسایی کردند. برخی محصولات که نیازی به تعامل فیزیکی نداشتند، مورد توجه قرار گرفتند و روند خرید آنلاین را به سرعت گسترش دادند.
خرید اینترنتی در مراحل اولیه خود با مخاطبان محدودی انجام می شد. خریداران اولیه عمدتاً مردان مرفه ۳۰ ساله و بالاتر بودند. با این حال، این طیف جمعیتی در طول زمان دستخوش تغییرات قابل توجهی شد و حوزه خرید آنلاین فراگیرتر شد. امروزه علاوه بر غذا یا مواد غذایی، می توان انواع پوشاک، ابزار، لوازم الکترونیکی، مبلمان، کتاب، کفش، لوازم جانبی، جواهرات و غیره را از یک آنلاین شاپ خریداری کرد.
ضرورت های راه اندازی آنلاین شاپ
همانطور که اشاره شد در سال های اخیر رشد قابل توجه ای در تقاضا برای خریدهای آنلاین از یک سو و افزایش تقاضا برای خدمات مربوط به این حوزه که شامل دیجیتال مارکتینگ، طراحی و سئو سایت، سفارش تولید محتوا، تدوین و ویرایش ویدئو برای موفقیت در بازاریابی ویدئویی از سوی دیگر، نگاه ویژه ای را به این پدیده معطوف کرده است.
به طور کلی ضرورت های راه اندازی یک فروشگاه اینترنتی و فروش آنلاین محصولات را می توان در موارد زیر خلاصه کرد:
دسترسی به مشتریان هدف در بازار های گسترده
با راه اندازی یک فروشگاه آنلاین، کسب و کار شما به به طیف وسیعی از مشتریان در سراسر جهان دسترسی دارید.
برخورداری از شیوه های تبلیغات و بازاریابی آسان
با استفاده از تکنیکهای تبلیغاتی دیجیتال مانند تبلیغات آنلاین و گوگل ادز، بازاریابی در رسانه های اجتماعی، بازاریابی محتوا و سئو می توانید به سادگی به مشتریان هدف خود دسترسی پیدا کنید.
کاهش هزینههای کسب و کار با ایجاد یک آنلاین شاپ
با توجه به اینکه کسب و کارهای آنلاین نیاز به فضاهای فیزیکی برای فروش محصول ندارند هزینه های مربوط به خرید و یا اجاره برای راه اندازی فروشگاه و یا استخدام پرسنل اضافی برای کسب و کارهای آنلاین از بین می رود.
سازگاری با شیوه های جدید زندگی
امروزه اکثریت مردم با توجه به تغییراتی که در سبک زندگی رخ داده است به دنبال روش های راحتی در خرید کالا و خدمات مورد نیازشان هستند. یک آنلاین شاپ به آنها این امکان را میدهد تا به سرعت و سهولت محصولات مورد نیاز خود را خریداری کنند.
مراحل راه اندازی آنلاین شاپ به چه صورت است؟
قبل از پرداختن به مراحل راه اندازی آنلاین شاپ باید اشاره کنیم که ما قرار نیست در اینجا به شما بگوییم که چگونه فروشگاه آنلاین خود را طراحی کنید و یا از چه المان ها و یا محصولاتی در آن استفاده کنید. این موارد بیشتر به سلیقه شما و زمینه کسب و کارتان بستگی دارد.
ما در این محتوا قرار است یک مجموعه اصول اولیه برای راه اندازی یک کسب و کار آنلاین را به صورت مشترک برای هر زمینه کسب و کاری ارائه دهیم. سپس شما با برداشت از این اصول ایده های خود را برای راه اندازی یک فروشگاه آنلاین پیاده سازی می کنید. این اصول خیلی پیچیده نیستند ولی به هر صورت برای شروع کار هر فروشگاه آنلاینی لازم و ضروری می باشند.
لازم به ذکر است برای موفقیت در راه اندازی یک آنلاین شاپ باید برنامه ریزی دقیقی نسبت به تمامی نکات از جمله تحقیق بازار، بستر مناسب برای ایجاد فروشگاه (وب سایت یا اینستاگرام)، تبلیغات مؤثر و نحوه ارائه محصول و یا خدمات با کیفیت مشتریان توجه داشته باشید.
انتخاب محصولات فروشگاه آنلاین
اولین اقدام برای راه اندازی یک آنلاین شاپ تعیین محصول و حوزه فعالیت کسب و کار شماست. انتخاب محصول اولین و مهم ترین قدم در یک کسب و کار آنلاین است و در واقع کل اهداف کسب و کار شما بر اساس این انتخاب برنامه ریزی خواهد شد.
برای انتخاب محصول و حوزه فعالیت کسب و کار و اطلاع از جزئیات بیشتر این موضوع، به نکات زیر توجه کنید:
- شناسایی و دنبال کردن سلیقه و علاقه های شخصی: یکی از راه های انتخاب حوزه فعالیت کسب و کار آنلاین این است که به دنبال سلیقهها، توانمندیها و حوزه هایی که به آنها علاقه دارید باشید. به یاد داشته باشید که بازاریابی و فروش کالاهایی که در آنها تخصص و علاقه دارید بسیار ساده تر و با تمرکز بیشتری صورت می پذیرد.
- بررسی رفتار مصرف کننده: یکی از مزایای بزرگ خریدهای آنلاین، امکان بررسی نظراتی و بازخوردهایی است که توسط خریداران آنلاین ارائه می شود. “کاربران قصد دارند چه محصولی بخرند؟”، “چگونه از فروشگاه های آنلاین استفاده می کنند؟”، و تاثیر شبکه های اجتماعی و سایر عواملی که هنگام تصمیم گیری مصرف کنندگان در مورد خرید محصول مورد نظر نقش دارند.
- برطرف کردن نیازهای کاربران: یکیدیگر از راه های انتخاب حوزه کسب و کار انتخاب کالاهایی است که بتواند نیازهای طیفی از کاربران جامعه را برطرف کنند. توجه به این موضوع مهم در بازارهای اقتصادی بر مبنای قانون عرضه و تقاضا است که می تواند در بلند مدت سود خوبی را نصیب آنلاین شاپ ها کند. اگر به خاط داشته باشید در زمان شروع کرونا، تقاضا برای ماسک افزایش قابل توجهی یافت و کسب و کارهای زیادی توانستند با راه اندازی خطوط تولید این محصول، سود بالایی را از فروش این کالا بدست آورند.
انتخاب فضا و قالب مناسب برای ایجاد فروشگاه آنلاین
در این مرحله شما باید تصمیم بگیرید که محصولات خود را در چه قالبی می خواهید به فروش برسانید. شما برای منظور گزینه های مختلفی مانند طراحی یک سایت، استفاده از شبکه های اجتماعی مانند تلگرام، اینستاگرام و… را پیش رو دارید.
بهترین و پایدارترین گزینه برای انتخاب قالب فروش محصولات در فضای آنلاین طراحی یک سایت فروشگاهی است. انتخاب یک سایت برای فروش آنلاین محصول برای شما در بلند مدت، پایدار و قابل اتکا تر است. داشتن گزینه هایی چون پرداخت آنلاین، سیستم های پشتیبانی، انتخاب گسترده محصولات، انتخاب نحوه ارسال کالا و خیلی از امکانات دیگر این فضا را از بقیه گزینه ها متمایز تر می کند.
اما در بین گزینه های دیگر شبکه اجتماعی اینستاگرام از محبوب بیشتری نسبت به سایر پلتفرم ها برخوردار است. اینستاگرام به علت ماهیت تصویری که دارد می تواند گزینه مناسبی برای نمایش عکس و ویدئو از محصولات باشد. امروزه بسیاری از کسب و کارهای آنلاین با ارائه محصول و بازاریابی در شبکه اینستاگرام توانسته اند درآمد خوبی را نصیب خود کنند.
بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو
پس از طراحی و راه اندازی سایت فروشگاهی برای محصولات خود، شما باید این وبسایت را برای موتورهای جستجوی گوگل بهینه کنید. با این کار آنلاین شاپ شما در دسترس کاربران بیشماری که در جستجوی محصولی هستند که شما آن را عرضه می کنید قرار خواهد گرفت و در بالاترین رتبه به آنها نمایش داده میشود.
قابل ذکر است که این مرحله از کار شرایط خیلی خاصی دارد و حتما باید با مشاوره و کمک متخصص و مجموعه حرفه ای انجام شود. این مجموعه ها با استخراج کلمات کلیدی حوزه کاری شما و تولید محتوای با کیفیت برای این کلمات تکنیک های بهینه سازی سایت فروشگاهی را برای سایت شما اجرا کرده و در یک بازه مشخص سایت را برای موتورهای جستجو بهینه می کنند.
تبلیغات آنلاین برای فروشگاه اینترنتی
پس از راه اندازی فروشگاه اینترنتی، شما باید با روشهای آنلاین آن را برای کاربران هدف تبلیغ کنید. این کار به افزایش ترافیک سایت و در نتیجه فروش و درآمد بیشتر کسب و کار شما کمک می کند. در این بخش تعدادی از روش های تبلیغات آنلاین شاپ را به شما معرفی می کنیم
- از تبلیغات کلیکی آنلاین و تبلیغات گوگل (گوگل ادز) استفاده کنید.
- برای افزایش ترافیک سایت از تولید و بازاریابی محتوا کمک بگیرید.
- همزمان با فعالیت در سایت در انواع رسانههای اجتماعی حساب کاربری ایجاد کنید و در آنها نیز فعالیت کنید. در شبکه اینستاگرام می توانید از تبلیغ در صفحات مختلف و پربازدید استفاده کنید. همچنین شبکه هایی مانند تلگرام نیز برای تبلیغات آنلاین گزینه های زیادی دارند.
- از یک استراتژی تبلیغات و بازاریابی اصولی و مستمر پیروی کنید.
چه ایده هایی برای راه اندازی یک آنلاین شاپ وجود دارد؟
در فضای دیجیتال و آنلاین طیف وسیعی از مدل های کسب و کار وجود دارد. شما قطعا با برخی از این مدل ها آشنایی دارید.
در این بخش تعدادی از بهترین ایدهها برای راه اندازی یک آنلاین شاپ را به شما معرفی میکنیم.
- فروش محصولات ارگانیک شامل انواع عسل، دمنوش، محصولات غذایی تولید شده با روش های سالم
- فروش آنلاین زیور آلات و جواهرات
- فروش لوازم و محصولات آشپزخانه
- آنلاین شاپی برای فروش گل وگیاهان تزئینی
- فروش لباس های زیر فانتزی
- فروش دورهها و محصولات آموزشی
- فروش لباس های بچه گانه با کیفیت
- فروش انواع کیک و شیرینی خانگی
- پت شاپ
- فروش آنلاین کتاب
مرور نکات مهم در راه اندازی یک فروشگاه اینترنتی
طراحی و راه اندازی یک فروشگاه اینترنتی نیاز به دقت و پشتکار زیادی دارد و باید به تمام جزئیات آن توجه شود. به دلیل اهمیت این موضوع در این قسمت از محتوا نگاهی به برخی از نکات مهمی که باید رعایت شود تا موفقیت شما را در این زمینه به همراه بیاورد، می اندازیم.
- برای راه اندازی یک آنلاین شاپ حتما باید یک سایت فروشگاهی طراحی کنید.
- ظاهر آنلاین شاپ شما از دید کاربران اهمیت زیادی دارد. بنابراین چه سایت و چه صفحات شبکه های اجتماعی کسب و کار شما باید به شکل جذاب و کاربر پسند طراحی شده باشد.
- حتما در بخش توضیحات محصولات، قسمتی را تحت عنوان نظرات کاربران اختصاص دهید.
- قطعا هیچ محصولی بدون ایراد نیست. بنابراین حتما علاوه بر مزایایی که برای محصولات خود ذکر می کنید معایب آنها را نیز عنوان کنید. و این موضوع به جذب مخاطب شما کمک بسیاری خواهد کرد.
- تصاویر با کیفیت و منحصر به فردی برای محصولات تهیه و از این راه اعتماد مشتریان را جلب کنید.
- حتماً در سایت، باکس جستجوی محصول را نیز قرار دهید.
- بخش پشتیبانی و شماره هایی برای ارتباط با این بخش را در سایت حتما فعال کنید.
- در صورت امکان تضمین بازگشت محصول و یا وجه را در صورت عدم رضایت مشتری در نظر بگیرید.
- در سایت آنلاین شاپ خود، صفحه “درباره ما” را طراحی کنید.
- تمامی مجوزهای لازم را دریافت کنید تا بعدا به مشکلات قانونی برخورد نکنید.
- سرعت بارگذاری سایت و صفحات در این سایت ها بسیار اهمیت دارد. تا جای ممکن سرعت سایت خود را بالا ببرید.
هزینه ساخت یک فروشگاه آنلاین
به طور کلی هزینه ساخت و راه اندازی آنلاین شاپ به عوامل بسیار زیادی بستگی دارد. تنوع قیمت ساخت یک آنلاین شاپ به انواع روش های طراحی سایت و امکانات سایت مورد نظر بستگی دارد. در ادامه مقاله هزینه انواع روشهای راه اندازی فروشگاه اینترنتی را با هم بررسی خواهیم کرد.
هزینه راه اندازی سایت آنلاین شاپ با طراحی اختصاصی
این روش گران ترین و پر هزینه ترین مدل ساخت یک فروشگاه اینترنتی است. در واقع در این روش سایت فروشگاهی شما با روش اختصاصی و به شکل کد نویسی شده طراحی می شود. مزیت استفاده از سایت کد نویسی شده طراحی منحصر به فرد آن برای برند شماست. تمامی قالب و امکانات سایت منحصرا برای شما طراحی می شود.
هزینه این روش به امکانات مورد نظر و انتظارات شما بستگی دارد و با توجه به عواملی که اشاره شد از ۱۰ تا ۵۰ میلیون تومان ممکن است برایتان هزینه داشه باشد.
هزینه طراحی سایت فروشگاه اینترنتی با روش وردپرس
در حالت کلی نصب و استفاده از وردپرس برای ساخت یک سایت فروشگاهی رایگان است؛ اما شما باید هزینههای متفاوتی برای خرید دامنه، هاست، قالب سایت و امکانات جانبی آن پرداخت کنید. با برآورد هزینهها توسط یک شرکت دیجیتال مارکتینگ می توانید دریابید برای استفاده از این روش به حداقل ۵ میلیون تومان سرمایه نیاز دارید.
مطالعه کنید: آموزش طراحی سایت با وردپرس
سرمایه لازم برای تأمین کالای مورد نیاز
برای پاسخ به این پرسش که سرمایه مورد نیاز برای تأمین کالای یک فروشگاه آنلاین چقدر است باید به نکاتی توجه کنیم. سرمایه مورد نیاز برای تهیه محصول به چگونگی تهیه آن ها ارتباط دارد.
مثلا اگر قرار است آن را از تأمین کنندگان و بصورت نقدی بخرید باید هزینه اولیه ای را برای این کار در نظر گرفته تا بتوانید در مراحل بعد با قیمت گذاری درست، حاشیه سود مناسبی ایجاد کنید.
راه دیگر برای پایین آوردن هزینه های خرید محصول، خرید از عمده فروش ها است. یکی از مزایای خرید محصول از عمده فروشی این است که بعد از مدتی فعالیت و خوش حسابی نزد فروشنده، می توانید بصورت اقساط و ضمانت از این عمده فروشی ها خرید کنید.
اگر به هر دلیلی نخواستید یا نتوانستید محصولات فروشگاه آنلاین را تأمین کنید یک راه دیگر هم وجود دارد و آن همکاری در فروش یا افیلیت مارکتینگ است. بعضی از سایت ها و فروشگاههای اینترنتی بزرگ مثل دیجی کالا از این سیستم استفاده می کنند. طرز کار سیستم همکاری در فروش به این صورت است که شما محصولات فروشنده های مورد نظر را در سایت و یا فروشگاه آنلاین خود می فروشید سپس مبلغی تحت عنوان درصد فروش به شما تعلق می گیرد.
نکته: بهترین روش برای شروع فعالیت در یک آنلاین شاپ هدف قرار دادن یک بخش کوچک از بازار یا نیچ مارکتینگ است. یعنی به جای اینکه از اول یک فروشگاه بزرگ با محصولات متنوع را پایه ریزی کنیم فقط روی یک محصول متمرکز شده و با همان محصول کار کنیم. بعد از مدت زمان مشخصی که فروش محصول انجام شد و مشتریان ثابتی را به کیب و کار خود اضافه کردیم می توانید دامنه محصولات را کم کم گسترش دهیم. این موضوع، تأمین محصول را هم برای ما راحت تر میکند.
آیا برای راهاندازی یک آنلاین شاپ باید مجوز بگیریم؟
اگر قرار است محصولات خود را در سایت های فروش آنلاین به فروش برسانید، خوب است برای جلب اعتماد بیشتر خریداران، مجوزهایی مثل نماد اعتماد الکترونیک (اینماد) را دریافت کنید. همچنین، برای تهیه درگاه پرداخت مستقیم نیاز به مجوزهایی دارید که باید در ابتدا آنها را ارائه دهید.
ولی اگر میخواهید آنلاین شاپی در محیط اینستاگرام یا شبکه اجتماعی تلگرام داشته باشید، به مجوز خاصی نیاز ندارید. فعالیت بدون مجوز در این شبکه ها از یک طرف خوب است، چون میتوانید خیلی راحت فروش محصولات را شروع کنید. از طرف دیگر جلب اعتماد مشتری در این شبکه ها به مراتب سخت تر از سایت های دارای مجوز است.
جمع بندی
در این مقاله آموزشی تمامی اطلاعات مورد نیاز و ضروری برای راه اندازی یک فروشگاه اینترنتی را از طراحی و انتخاب محصول تا بهینه سازی و تبلیغات را برای علاقه مندان به این حوزه بیان کردیم.
نکته ای که باید در اینجا اشاره کنیم این است که همواره به یاد داشته باشید که همه این مراحل نیاز به دانش و تخصص زیاد در حوزه دیجیتال مارکتینگ دارد بنابراین همه افراد لزوما نمی توانند آن را براحتی انجام دهند.
از این جهت توصیه می شود برای موفقیت در یک کسب و کار آنلاین حتما از یک مجموعه و یا افراد بسیار با تجربه و حرفه ای کمک بگیرید. ما در مجموعه آکادمی مرتضی واعظ عبایی آماده ارائه تمامی تجربیات و راه کارهای مطمأن در این زمینه هستیم و سال هاست که به رشد و پیشرفت کسب و کارهای آنلاین زیادی کمک کرده ایم. پس اگر قصد راه اندازی یک آنلاین شاپ موفق را دارید با ما در ارتباط باشید.
Shahram
سلام و تشکر از محتوای فوق العاده. برای راه انداختن یک فروشگاه انلاین چقدر سرمایه لازم دارم؟
مرتضی واعظ عبایی
سلام و سپاس
سرمایه لازم برای راه اندازی یک فروشگاه آنلاین در محتوای فوق به صورت کامل توضیح داده شد ولی در جلسه مشاوره برای راه اندازی یک فروشگاه آنلاین ریز سرمایه های لازم توضیح داده می شود. هزینه اصلی برای راه اندازی فروشگاه آنلاین شامل دو هزینه اصلی راه اندازی سایت آنلاین و هزینه تأمین محصول است که بسته به نیاز شما صورت می پذیرد.