خطای ۴۰۴ چیست؟ آموزش کامل برطرف کردن ارور ۴۰۴

خطای ۴۰۴ چیست و چگونه می توانیم آن را برطرف کنیم

سایت یکی از فاکتورهای حیاتی هر کسب و کار است. وقتی شما دارای سایتی با محتوای مورد نظر کسب و کار خود هستید مشتریان شما و مخاطبان بالقوه ای که به دنبال محصولات و خدمات شما هستند می توانند شما را پیدا کنند و با شما در تماس باشند.

یکی از نشانه های کارکرد درست سایت نمایش صحیح محتواها و دسترسی به آنها است. اینگونه است که ترافیک کسب و کار شما افزایش یافته و فروش و درآمد نیز به طبع آن بیشتر می شود.

خطای ۴۰۴ یکی از متداول ترین پیام های خطای رایج در دسترسی به صفحات سایت و بسیار با اهمیت است. بروز این خطا بدان معنی است که صفحه ای که کاربر سعی دارد به آن دسترسی پیدا کند را نمی توان در سرور پیدا کرد.

از آنجایی که وقوع ارور ۴۰۴ تأثیرات منفی بر سئو سایت دارد، برطرف کردن این خطا از اهمیت دو چندان در اقدامات سئو سایت برخوردار است. اما این که خطای ۴۰۴ چگونه اتفاق می افتد و چطور باید آنرا برطرف کنیم سؤالاتی است که در این محتوای آموزشی سعی داریم به آنها پاسخ دهیم. خطای ۴۰۴ not found در اکثر سایت های بزرگ و کوچک در جهان وجود دارد. بنابراین اگر صاحب یک سایت با ارور ۴۰۴ هستید یا یک‌ جستجو کننده هستید که قصد برطرف کردن خطای ۴۰۴ در گوگل را دارید، خواندن این مطلب به شما کمک خواهد کرد.

خطای ۴۰۴ چیست؟

خطای ۴۰۴ از رایج‌ ترین ومعمول ترین خطاهایی است که ممکن است در هر‌سایت به وجود ‌آید. وقوع این خطا به این معنا است که مرورگر در برقراری ارتباط با سرور دچار مشکل است و پیوندی که بر روی آن کلیک شده، یک لینک شکسته محسوب شود. در این حالت کاربر با کد ۴۰۴ یا عبارت “Not Found 404” مواجه می‌شود.

به بیان ساده تر می توان گفت هنگامی که شما آدرس یک URL را در مرورگر وارد می‌ کنید که این آدرس  در سایت مورد نظر وجود ندارد شما با ارور ۴۰۴ مواجه می شوید. به طور خاص، خطای ۴۰۴ صفحه مربوط به مسائل DNS است. این مشکل از لحاظ ساختاری به این معنی است که رایانه نمی تواند وب سایتی را پیدا کند که با آدرس تایپ شده در مررگر مطابقت داشته باشد.

ارور ۴۰۴ در هر سایت از دسته مشکلات سئو فنی سایت به حساب می آید و برای این که در این زمینه رتبه های سئو دچار مشکل نشوید باید هرچه سریعتر نسبت به رفع آنها اقدام کنید.

خطای 404 2

چه عواملی باعث ایجاد صفحات ۴۰۴ می شوند؟

بوجود آمدن صفحات ۴۰۴ به دلایل متعددی صورت می گیرد. به عنوان مثال اگر شما آدرس اینترنتی را وارد کنید که URL آن عوض شده است و یا ادمین سایت مورد نظر آن صفحه را از سایت حذف کرده است با خطای ۴۰۴ مواجه می ‌شوید.

برخی از عوامل دیگری که ممکن است باعث بوجود آن این خطا شوند به شرح زیر خواهند بود.

  • ممکن است آدرس URL صفحه مورد نظر را به درستی وارد نکرده باشید.
  • لینک آدرس مورد نظر یک پیوند شکسته باشد. گاهی اوقات در فرایند لینک سازی داخلی ممکن ایت این اتفاق رخ دهد.
  • همچنینن گاهی اوقات دامنه مورد نظر شما از دسترس خارج می شود و شما با وارد کردن آدرس با صفحه ۴۰۴ مواجه می شوید.
  • ممکن است سرور از بین رفته و یا برای آن اتفاقی افتاده باشد.   
  • در برخی از موارد نیز هاستی که دامنه به آن متصل است دچار ایراد می شود.
  • مشکل تنظیمات DNS: یک عامل دیگری که می‌ تواند به ایجاد ارور ۴۰۴ در ‌سایت منجر شود و بسیار متداول است مشکلات مربوط به تنظیمات DNS است. DNS نقش مهمی در لود شدن سایت دارد و برای ترجمه نام دامنه به آدرس IP کاربر استفاده می شود. در صورت وجود مشکلی در DNS، خطای ۴۰۴ ممکن است رخ دهد.
خطای 404 3

چرا بررسی خطای ۴۰۴ دارای اهمیت است؟

وقوع خطای ۴۰۴ مشکلات زیادی را برای سایت ایجاد می کند و از این رو اهمیت بررسی و رفع آن بسیاراهمیت دارد. ارور ۴۰۴ مشکلاتی را برای بودجه خزش سایت ایجاد می کند و جریان خزش سایت برای موتورهای جستجو را سخت تر می کند. وجود صفحات زیاد ۴۰۴، الگوریتم های گوگل را برای شناسایی صفحات سردرگم کرده و باعث می شوند ربات های گوگل نتوانند محتواهای جدید را ایندکس کنند.

 وجود صفحات ۴۰۴ از طریق افت رتبه ای که توسط گوگل پیدا می کنند می توانند ترافیک سایت را به تدریج کاهش دهند. همین امر می تواند برای فروش و درآمد سایت بسیار حائز اهمیت باشد.

ممکن است شما از وب سایت خود برای انجام فروش محصولات و یا خدمات استفاده می کنید بنابراین سایت شما در درجه اول به عنوان ابزاری برای برقراری ارتباط با مشتریان عمل می کند. همچنین این سایت به عنوان ابزار تراکنش های مالی است. بنابراین با ایجاد خطای ۴۰۴ تمامی این موارد تحت تأثیر قرار می گیرند.

همچنین به دلیل این که بسیاری از صفحات سایت با وقوع ارور ۴۰۴ از دسترس خارج می شوند کاربران سایت را خیلی زود ترک کرده و این قضیه می تواند باعث افزایش نرخ بانس ریت سایت شود.

لازم به ذکر است سایت هایی که با تعداد زیادی خطای ۴۰۴ مواجهند یک تجربه بد کاربری را منعکس می کنند. هر کاربر دوست دارد پس از این که بر روی لینکی کلیک می کند بلافاصله به صفحه مورد نظر رفته و نیاز خود را برطرف سازد. هنگامی که وی با یک صفحه ۴۰۴ مواجه می شود یک تجربه منفی از سایت در ذهن او بوجود می آید.

خطای ۴۰۴ چه اثراتی را در سئو سایت ایجاد می کند؟

خطای 404 6

بروز خطای ۴۰۴ در پروسه سئو سایت تاثیرات بدی را ایجاد می کند. تأثیراتی که این خطا بر روی سئو دارد به صورت غیر مستقیم ایجاد می‌شود.

کاهش ترافیک اولین موردی است که ارور ۴۰۴ بر سئو سایت تأثیر می گذارد. با ایجاد صفحات ۴۰۴ محتواهای شما از نتایج حذف شده و به مرور ترافیک سایت کمتر شده و در نهایت با افت شدیدی مواجه می شود.

نتیجه دیگر این خطا اثراتی است که بر نرخ بانس ریت سایت بوجود می آید. هنگامی که کاربر با یک صفحه ۴۰۴ مواجه می شود خیلی فوری سایت را ترک کرده و نرخ بانس ریت یا فرار کاربران افزایش می‌یابد. در این حالت، گوگل که تعامل کاربران با سایت برایش بسیار مهم است این اقدام را یک واکنش منفی در نظر می گیرد و رتبه های سایت را در نتایج جستجو کاهش می دهد. این عمل، تأثیر غیر مستقیمی است که خطای ۴۰۴ بر سئو سایت می گذارد.

همچنین زمانی که یک صفحه با مشکل ارور ۴۰۴ مواجه می شود ربات های گوگل نمی‌ تواند آن را خزش و یا ایندکس کرده و در نتایج رتبه بندی کنند.

چگونه ارور ۴۰۴ را در سایت تشخیص دهیم؟

اگر به دنبال تشخیص این خطا هستید و می خواهید آنها را در سایت خود برطرف کنید اولین کاری که باید بکنید این است که آدرس URL این صفحات را شناسایی کرده تا بعدا بتوانید نسبت به برطرف کردن آنها اقدام کنید. برای پیدا کردن صفحات ۴۰۴ از روش های مختلفی می توانید استفاده کنید که برخی از مهم ترین آنها در اینجا اشاره شده است.

استفاده از ابزارها و افزونه ها:

ابزارهای تحلیلی سئو مانند گوکل سرچ کنسول و گوکل آنالیتیکس اطلاعات جامع و مفیدی در مورد وضعیت صفحات سایت و آنالیز سئو به شما ارائه می‌دهند. در این ابزارها شما می ‌توانید صفحاتی که با خطای ۴۰۴ مواجه شده اند را پیدا کرده و آنها را بررسی کنید.

Screaming Frog نیز به‌ عنوان یکی از کاربردی ترین ابزارهای سئو، تمامی صفحات سایت و لینک‌های داخلی و خارجی را خزش کرده و مشکلات احتمالی سایت نظیر شناسایی پیوندهای شکسته، خطاها و تغییر مسیرها را گزارش می‌دهد. با استفاده از این ابزار می‌توانید مشکل خطاهای ۴۰۴ سایت را شناسایی کرده و با بهبود و رفع آنها، سئوی سایت خود را ارتقا دهید.

استفاده از سایت ها و ابزارهای آنلاین:

برخی ابزارهای آنلاین مانند “Online Broken Link Checker ” به شما کمک می کنند  تا سایت خود را اسکن کرده و صفحاتی که دارای ارور ۴۰۴ هستند را تشخیص دهید.

سایت دیگری که می توانیم در اینجا معرفی کنیم  Screaming Frog است. در این برنامه می توانید آدرس سایت خود را وارد کرده سپس در صفحه باز شده، به تب Response Codes بروید و در قسمت فیلترها، آن را بر روی Client Error قرار دهید. تمامی ارورهای ۴۰۴ در این قسمت قابل مشاهده است.

چگونه از ایجاد ارور ۴۰۴ جلوگیری کنیم؟

برای جلوگیری از ایجاد خطای ۴۰۴ راه های زیادی وجود دارد. بطور کلی هنگامی که آدرس لینکی را در سایت ایجاد می کنید باید نسبت به درستی و صحت آنها دقت زیادی داشته باشید اما توجه نکات زیر می تواند مانع از ایجاد این خطا در سایت شود.

۱- نظارت دائمی بر تمامی آدرس ها: همواره دقت کنید که آدرس صفحات و محتواها صحیح و درست باشند. قبل از این که صفحه یا مطلبی را حذف کنید دقت داشته باشید تمامی لینک های مربوط به آن صفحه باید نیز حذف شوند.

۲- بررسی تنظیماتDNS: تنظیمات DNS و دامنه‌ سایت را همیشه بررسی کرده تا از ایجاد خطای ۴۰۴ به دلیل مشکلات DNS جلوگیری شود.

۳- انتقال صفحات: اگر برای دلایلی نیاز به تغییر آدرس یک صفحه دارید، باید این انتقال آدرس به صورت ۳۰۱ Redirect انجام شود تا موتورهای جستجو و کاربران بدون خطا به صفحه جدید هدایت شوند.

۴- فایل htaccess را به‌روزرسانی کنید: با استفاده از FTP به سرور خود متصل شده یا وارد کنترل پنل میزبانی خود شوید. روی File-Manager کلیک کنید. سپس دنبال فایل htaccess. در مسیر /wp-content/ و /wp-includes بگردید. روی فایل راست کلیک کرده و گزینه File Permissions را انتخاب کنید.شما می‌توانید با تغییر مجوزهای دسترسی فایل به ۶۶۶ آن را به حالت قابل نوشتن تبدیل کنید. سپس دوباره مرحله قبل را در بخش تنظیمات Permalink انجام دهید و تغییرات جدید را ذخیره کنید. لتزم است که پس از انجام این کار، دوباره دسترسی را به ۶۶۰ برگردانید.

توجه کنید که شما می‌توانید به جای طی این مراحل، فایل htaccess را مستقیما ویرایش کنید. برای این کار، روی فایل راست کلیک کرده و گزینه Edit را انتخاب کنید.

خطای 404 4

آموزش نحوه برطرف کردن خطای ۴۰۴

برطرف کردن ارور ۴۰۴ یکی از پروسه های بهینه سازی فنی سایت است که می‌ تواند در افزایش رتبه های سایت به شدت مؤثر باشد. اما روش هایی برای برطرف کردن این خطا وجود دارد که در این بخش به آنها می پردازیم.

ریدایرکت کردن (Redirect)

همانطور که اشاره شد اگر محتوای صفحه ای به یکی از آدرس های جدید سایت منتقل شده با استفاده از ریدایرکت این انتقال را تأیید کنید. در این حالت شما می توانید این صفحات را با استفاده از افزونه های سئو مانند Yoast SEO یا Rank Math به راحتی ریدایرکت نمایید. برای کلیه صفحاتی که محتوای جایگزین موجود نیست باید آنها را به صفحات مرتبط ریدایرکت کنید.

همچنین با نصب و فعال ‌سازی افزونه Redirection می توانید این کار را انجام دهید.

اصلاح لینک های شکسته

در این روش می توانید تمام خطاهای ۴۰۴ را بررسی کرده و اگر خطایی به دلیل لینک شکسته ایجاد شده است با اصلاح لینک مربوطه آنرا برطرف کنید. همچنین همانگونه که اشاره شد با استفاده از افزونه های پیدا کردن لینک های شکسته نیز می توانید تمام این خطاها را پیدا کنید.

 Remove کردن صفحات حذف شده

گاهی اوقات وقوع ارور ۴۰۴ به دلیل حذف شدن یک صفحه از سایت است. در این حالت باید از بخش Removal سرچ کنسول نسبت به حذف آن صفحه از سایت اقدام کنید. البته این روش باید به شکل کامل انجام شود و تمامی لینک های مرتبط با این صفحات نیز حذف شوند. همچنین می توانید نسبت به نوایندکس کردن این صفحات از افزونه رنک مث و یوآست سئو اقدام کنید.

برای انجام این کار می توانید به قسمت ویرایش صفحه مورد نظر مراجعه کرده و سپس به بخش تنظیمات سئو آن صفحه بروید. در افزونه رنک مث و یواست سئو، به بخش Advanced مراجعه کرده و تیک گزینه Noindex را فعال کنید.

تغییر فرمت پیوندهای یکتا

گاهی اوقات خطاهای ۴۰۴ به دلیل فرمت خاصی از پیوندهای یکتا است. در این حالت باید فرمت پیوندهای یکتا را به یک شکل مطلوب تغییر دهید. نکته مهمی که لازم است رعایت شود این است که فرایند تغییر فرمت باید به شکل اصولی انجام شود و لینک سازی های انجام شده بررسی شود تا تغییرات انجام شده خود باعث ایجاد صفحات ۴۰۴ نشود.

تنظیمات DNS دامنه را بررسی کنید و در صورت لزوم تغییرات را اجرا کنید

یکی دیگر از دلایل بروز خطای ۴۰۴، تنظیمات نادرست DNS است. در شرایطی که رکوردهای دامنه شما روی یک سرور یا آی‌ پی اشتباهی تنظیم شده باشد، این خطا ظاهر خواهد شد. برای رفع ارور ۴۰۴، می توانید به تنظیمات DNS در پنل میزبانی خود مراجعه کنید. همچنین برای بررسی اینکه دامنه شما به کدام سرور DNS وصل شده است، از ابزارهایی مانند DNS Checker، DNSMap یا سایت whatsmydns.net می‌توانید استفاده کنید.

خطای 404 5

نکاتی در مورد طراحی صفحات ۴۰۴

نحوه طراحی صفحات ۴۰۴ برای بهبود تجربه کاربری ضروری است و لازم است که این صفحات تا حد امکان کاربر پسند باشند. اگر کاربر یک صفحه از سایت شما را باز کند و با پیام خطای “یافت نشد” مواجه شود، ولی این صفحه به وضوح بیان کند که مخاطب چه کاری باید انجام دهد او به احتمال زیاد کلیک می کند. بنابراین، هنگام طراحی یک صفحه ای با خطای ۴۰۴، چند نکته ساده وجود دارد که باید در نظر داشته باشید:

خطای 404
  • سعی کنید تا جای ممکن این صفحه را ساده طراحی کنید. یک طراحی ساده و کاربرپسند معمولا مربوط به طراحی UX است. اگر این صفحه با عبارات فنی پر شده باشد  و یا حاوی اطلاعات بیش از حد باشد به احتمال زیاد باعث خروج کاربر می شود. بنابراین سادگی راه حل حفظ مخاطب است.
  • از طنز یا طراحی خلاقانه در این صفحات استفاده کنید. زمانی که صحبت از یک اشتباه پیش می آید استفاده از شوخی و طنز معمولا راه حل منطقی تری است. مثلا درج یک عبارت خنده دار به کاربران این پیغام را می رساند که سایت شما در دسترس است. فقط مشکلی در یکی از آدرس های آن وجود دارد. شوخ طبعی می تواند باعث شود که روند خروج کاربر و یا هدایت وی به یک صفحه دیگر کمتر خسته کننده شود.
  • سعی کنید در این صفحات از عناصر برندینگ خود استفاده کنید. برای این منظور می توانید لوگو، شعار تبلیغاتی و یا دیگر عناصر برند و کسب‌ و کار خود را در این صفحه قرار دهید.

جمع بندی

خطای ۴۰۴ به عنوان یکی از رایج ترین ارورها است که کاربران را به یک آدرس و صفحه غیر موجود در سایت هدایت می‌ کند. خطای ۴۰۴ کدی از وضعیت پروتکل HTTP است که نشان می‌دهد صفحه‌ای که دنبالش هستید، وجود ندارد. این خطا زمانی ظاهر می‌شود که دامنه سایت به یک DNS نادرست وصل شده باشد یا در پیکربندی سایت و اجرای فایل htaccess اشتباهی رخ داده باشد. 

با راهکارهای معرفی شده در این مقاله آموزش دادیم که چگونه خطای ۴۰۴ را برطرف کنید. از این رو، شما با شناسایی و رفع صفحات ۴۰۴ می‌توانید تجربه کاربری سایت را بهبود بخشیده و از تأثیر منفی که این پدیده در جهت فرایند های سئو سایت ایجاد می کند جلوگیری کنید.

سؤالات متداول

۱-آیا خطای ۴۰۴ در سئو سایت تأثیر مستقیم دارد؟

بله، مطابق فاکتورهای گوگل در بررسی سایت ها در صورتیکه سایت شما دارای خطاهای ۴۰۴ زیادی باشد و این صفحات دارای جایگاه باشد قطعا به سئو سایت شما آسیب وارد می شود.

۲-برای رفع ارور ۴۰۴ چکار باید کرد؟

رفع خطا و ارور ۴۰۴ مستلزم انجام راهکارهایی است که در این محتوا به آن پرداختیم. ریدایرکت کردن، تغییر فرمت پیوندهای یکتا،  Remove کردن صفحات حذف شده، اصلاح لینک های شکسته برخی از این اقدامات است.

امتیاز شما به این مقاله

میانگین امتیازات ۴ از ۵
از مجموع ۸ رای
مرتضی واعظ عبایی
مرتضی واعظ عبایی

من مرتضی واعظ عبایی هستم مشاور و مجری پروژه های دیجیتال مارکتینگ و سئو. نزدیک به چهار سال به عنوان مشاور و مجری پروژه های سئو و طراحی سایت فعالیت دارم و با تأسیس یک آکادمی در حوزه دیجیتال مارکتینگ مشغول فعالیت های آموزشی هستم.

نوشته های مرتبط
یک پاسخ بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلد های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *