راهنمای آموزشی ساخت تقویم محتوایی
یکی از مسائل بسیار مهم در بحث تولید و بازاریابی محتوا، توجه به یک برنامه زمان بندی شده به نام تقویم محتوایی است. در حقیقت اگر بخواهیم فرایند بازاریابی محتوا به شکل درستی انجام شود، تمام فرایند تولید محتوا باید به صورت منظم، براساس اهداف از پیش تعیین شده و خصوصا در زمان مقرر انجام شود.
تقویم محتوا یکی از ابزارهای پرکاربرد در مباحث دیجیتال مارکتینگ و تولید محتوا است و در واقع این امکان را به شما می دهد که بدانید در یک بازه زمانی مشخص باید چقدر محتوا تولید کنید و این محتواها توسط چه کسانی و برای چه نیازهایی تولید می شوند.
تقویم های محتوایی فقط مختص انتشار محتوای سایت ها نیست. اگر شما کانال تلگرامی یا پیجی در اینستاگرام هم داشته باشید، می توانید از آموزش های این محتوای مفید برای ساخت تقویم محتوای شبکه های اجتماعی استفاده کنید.
تقویم های محتوایی، گستره وسیعی دارند که در این مقاله سعی داریم تا ضمن ارائه تعاریف و بررسی اهمیت تقویم های محتوایی، آموزش های لازم برای ساخت یک نمونه تقویم محتوایی را با هم پیگیری کنیم.
منظور از تقویم محتوایی چیست؟
تقویم محتوایی یک جدول زمان بندی شده از پروژههای تولید محتوا است که قصد انتشار آن را در آینده دارید. این جدول شامل برنامه ریزی، زمان بندی انتشار و وظایف تیم محتواست که برنامه تولید محتوا را از مرحله تحقیق برای تولید محتوا تا انتشار آن را مشخص می کند.
در تقویم های محتوا همچنین زمان هایی برای بروز رسانیهای محتواها در نظر گرفته می شود.
به طورمعمول از این تقویم، برای زمان بندی های تولید و انتشار محتواهای مختلف در بازه های زمانی ۱ تا ۶ ماه آینده استفاده می شود.
چرا باید تقویم محتوایی داشته باشیم؟
اگر به دنبال دستیابی به اهداف کسب و کار خود در فضای آنلاین هستید تولید محتوا را دست کم نگیرید. در واقع تولید و بازاریابی محتوا، کاربران آنلاین را به مشتریان هدف کسب و کار شما تبدیل می کند. اما فراموش نکنید برای مدیریت صحیح و بهره وری بیشتر از فرایند تولید و بازاریابی محتوا حتما باید تقویم محتوایی داشته باشید.
تقویم محتوا به شما کمک می کند تا تولید محتوای شما بر اساس استراتژی هایی که در نظر دارید انجام گرفته و به اهداف خود در بحث بازاریابی محتوا برسید. در ادامه سه مزیت مهمی که تدوین یک تقویم محتوا برای شما به ارمغان می آورد را بررسی می کنیم.
1- نخستین مزیتی که یک تقویم تولید محتوا به شما می دهد، تخصیص وظایف مرتبط برای تیم تولید محتوا است. هر بخشی از فرایند تولید محتوا توسط اشخاص متفاوتی صورت می گیرد. تمام فعالیت های مرتبط با اعضای تیم تولید محتوا حتما باید در تقویم محتوایی درج شود. این تخصیص وظایف به همه اعضای تیم تولید محتوا کمک می کند که به طور مشخص در روند فعالیت های انجام شده و در دست اقدام قرار گیرند.
۲- نظم دادن به کار تولید و انتشار محتوا یکی دیگر از مزیت هایی است که تقویم محتوایی برای شما فراهم می کنند. به طور مثال بدون داشتن یک تقویم محتوا ممکن است فراموش کنید که محتواهای خود را در زمان مناسب منتشر کنید. همین بی توجهی به انتشار منظم محتواها باعث می شود اهداف بازاریابی دیجیتال به درستی محقق نشوند.
۳- جلوگیری از تولید و انتشار محتواهای تکراری یکی دیگر از مزیت های مهم ایجاد تقویم محتوا است. همانگونه که می دانید انتشار محتوای تکراری باعث تأثیر منفی بر فرایندهای سئو سایت خواهد داشت. همچنین تولید محتوا با کلمات کلیدی یکسان باعث خطای کنیبالیزیشن یا همخواری کلمات کلیدی می شود.
۴- جهت دهی به استراتژی های تولید محتوا یکی دیگر از مزیت های تقویم محتواست. به کمک یک تقویم محتوایی می توانید به استراتژی های محتوایی که برای رسیدن به اهداف کسب وکار مشخص کردید دست یابید.
5- به روز رسانی محتوا آسان تر انجام می شود. با داشتن یک برنامه منظم از تولید و انتشار محتوا می توانید محتوای قدیمی را به طور منظم آپدیت کنید. به این ترتیب به الگوریتم های گوگل این سیگنال را می دهید که در ارائه اطلاعات به روز به کاربران خود پیشتاز هستید و اینگونه رتبه های خود را بهبود می بخشید.
سه مؤلفه مهم تقویم محتوا
فرایند تولید و بازاریابی محتوا یک استراتژی بلند مدت است و مسائل و موضوعات زیادی را درگیر خود می کند. پیگیری تمام موضوعاتی چون دریافت لیست کلمات کلیدی، انتخاب تولید کنندگان و موضوعات محتوا، بسترها و قالب انتشار محتوا می تواند در بلند مدت مشکل ساز باشد.
از این جهت درک و شناخت سه مؤلفه مهم در طراحی تقویم محتوا می تواند نقش مهمی در موفقیت ما داشته باشد.
مؤلفه اول درک این که اساسا به چه چیزی تقویم محتوا می گوییم و چه چیزی تقویم محتوا نیست. تقویم محتوا در واقع چیزی بیشتر از یک فهرست زمانی برای تولید و نشر محتوا است. تقویم محتوای خوب باید محتوا را بر اساس پرسونای مخاطب هدف طوری تنظیم و تولید و در کانال مناسب خود منتشر کند که بهترین و بیشترین بازدهی را داشته باشد.
از این جهت یک تقویم محتوا به جز چند تاریخ و موضوع باید مسائل زیاد دیگری را پوشش دهد. در قسمت بعد به بخش های یک تقویم محتوایی می پردازیم.
مؤلفه دوم نوع سازمان دهی تقویم است. تقویم محتوایی باید به گونه ای تنظیم شود که بیشترین کارایی را داشته باشد. معمولا سند های تقویم محتوا به شکل یک فایل اکسل که تمامی جزئیات از نویسنده، موضوع و پرسونای مخاطب تا کانال های نشر محتوا را فهرست بندی می کنند بهترین گزین هستند.
در بعضی از شرکت ها نیز از یک تقویم محتوا به شکل یک فایل تصویری استفاده می شود که این فایل هم می تواند در نوع خود به استراتژی های تولید محتوا کمک کند. تفاوتی نمی کند که تقویم محتوا ترکیبی از اسناد، یک فایل اکسل، یک فایل تصویری و یا یک ایمیل باشد که برای تیم های تولید محتوا ارسال می شود. این تقویم بایستی اهداف و استراتژی های تولید محتوا را دنبال کرده و تیم تولید محتوا را در مسیر صحیح نگه دارد.
مؤلفه سوم تدوین راهنمایی برای نگارش محتوا است. وقتی در مورد تقویم صحبت می کنیم اولین نکته ای که در ذهن می آید دستور العملی برای برنامه ریزی تولید محتوا و زمان بندی آن است. ولی تقویم محتوا کارکرد دیگری نیز دارد. این تقویم، پایه تدوین راهنمای نگارش است که ابزاری کاربردی برای محققان، تولید کنندگان و ویراستاران است. این که محتوا با چه لحنی قرار است نگارش شود، طول محتوای مناسب برای مخاطب هدف چقدر باشد همه در فرایند ساخت تقویم محتوایی می تواند لحاظ شود.
تقویم محتوایی شامل چه بخشهایی است؟
تقویم های محتوایی عموما دارای بخش های مختلفی هستند که هر قسمت آنها برای منظور خاصی تنظیم می شوند.
اجزای مهم بیشتر تقویم های محتوایی شامل تاریخ شروع به نوشتن و زمان اتمام محتوا، نام محتوا نویس، عنوان های محتوا، کلمات کلیدی مرتبط (برای پست های وبلاگ) و هشتگ ها (برای پست های شبکه های اجتماعی)، زمان انتشار محتوا بستر انتشار محتواها می باشد.
قرار گرفتن این اجزای مختلف در هر تقویم محتوا موجب می شود تا تمامی فرایندهای تولید و انتشار محتوا دقیقا مطابق برنامه ریزی صورت گرفته و هه اعضای درگیر در این فرایند از وظایف و مسئولیت های خود آگاه باشند.
همچنین زمانی که شما نسبت به ایجاد یک تقویم محتوایی اقدام می کنید سعی می کنید مطابق یک برنامه زمانی عمل کنید که این قضیه برای اقدامات سئو سایت مثبت است.
برای سادگی توضیحات داده شده فرض می کنیم که شما یک صفحه گسترده اکسل برای یک سال دارید و هر سر برگ آن برای یک ماه است. ستون های این صفحه می تواند به شکل زیر باشد:
- موضوع و تیترهای محتوا
- نویسنده و یا تولید کننده محتوا
- تاریخ مقرر
- کلمه و واژه کلیدی
- دسته بندی محتوا
- پرسونای مخاطب هدف
- شخصی ک همحتوا را ویراستاری می کند
- وضعیت
- به روز رسانی بعدی محتوا
- کانال و بستر انتشار محتوا
- تاریخ انتشار
- دعوا به اقدام برای مخاطب و خواننده
- لینک سازی
تفاوت تقویم محتوا و استراتژی محتوا
شاید در نگاه اولیه تقویم محتوا همان استراتژی محتوا به نظر برسد. اما استراتژی محتوا در واقع یک برنامه دقیق برای رسیدن به اهداف تولید محتواست. اینکه مخاطبان هدف ما چه کسانی هستند و برای این مخاطبان چه محتوایی تولید کنیم، در هر کانال بازاریابی آنلاین چه نوع محتوایی باید تولید و چگونه توزیع شود مربوط به استراتژی محتواست.
در واقع استراتژی محتوا یک نقشه کلی است که برای شما مشخص می کند هدف شما از تولید محتوا چیست، برای چه افرادی محتوا تولید میکنید و چه شکلی از محتوا را برای آن مخاطبان باید تولید کنید اما تقویم محتوا یک زیر مجموعه از آن برنامه کلی است که برنامه زمان بندی شده فرایند تولید محتوا را برای شما مشخص می کند.
ابزار های مناسب برای طراحی تقویم محتوایی
برای طراحی یک تقویم محتوا ابزارهای مختلفی همچون گوگل شیت (Google Sheet)، نرم افزار اکسل (Excel)، تقویم گوگل (Google Calendar) و افزونه Editorial Calendar برای وردپرس وجود دارند که می توانند برای شما مفید واقع شوند.
همچنین ابزارهایی همچون Trello، Asana و Airtable از جمله ابزارهای کاربردی برای تعیین جزئیات و نکات مهمی در فرایند طراحی و ساخت تقویم های محتوایی هستند.
نکات مهم برای اثر گذاری بیشتر تقویم محتوا
هر اقدامی در طراحی و ساخت یک تقویم محتوایی نیازمند بررسی های دقیق و توجه به برخی جزئیات است تا براساس آن بتوانید به اهداف خود دست یابید. برای اینکه طراحی یک تقویم محتوا بتواند برای کسب و کار شما مفید باشد، توجه به نکات زیر ضروری است.
استراتژی محتوا را به شکل واضح تعریف کنید
قبل از ایجاد تقویم محتوایی، باید یک استراتژی مشخص برای تولید محتوا مشخص کرده باشید. مسلما هیچ کسب و کاری بدون تعیین استراتژی به کاری دست نمی زند. در واقع همانطور که قبلا گفتیم استراتژی محتوا تضمین می کند که تولید محتوا در مسیر درست هدایت شود. قطعا بدون یک استراتژی کاملا واضح و تعریف شده، زمان و هزینه و سایر امکانات شما برای تولید محتوا یا دریافت خدمات تولید محتوا بی نتیجه خواهد ماند.
مقصود خود را از تولید محتوا مشخص کنید
در فرایند تولید محتوا هر کسب و کار مقاصد متفاوتی را دنبال می کند. برخی از محتواها با هدف بازاریابی، برخی به منظور آگاهی بخشی و برخی به دنبال رتبه بندی هستند. بنابراین پاسخ به این پرسش ها می تواند در روند تعیین مقاصد به شما کمک کند. می خواهید ترافیک سایت را بیشتر کنید؟ آیا به دنبال دستیابی به بخش خاصی از مخاطبان هدف هستید؟ می خواهید با کاربران ایجاد تعامل کنید؟ آیا به دنبال تولید محتوای تبلیغاتی هستید؟
مخاطبان خود و نیازهای آنان را بشناسید
پس از طی کردن مراحل قبل وقت آن است که در مورد مخاطبان خود تحقیق کنید. این مرحله بسیار مهم است زیرا تمرکز کردن روی یک استراتژی محتوا که مخاطبان درستی را هدف قرار نداده است باعث هدر رفت منابع می شود. همچنین با شناخت مخاطب و نیازهای او می توانید به این موضوع پی ببرید که چه نوع محتوایی برای آنها جذاب است.
سعی کنید در طراحی تقویم محتوایی واقع بینانه عمل کنید
برای طراحی یک تقویم محتوا باید واقع بینانه عمل کنید. توجه به توانایی تیم تولید محتوا، تنظیم واقع بینانه زمان بندی ها، آپدیت محتواها و شناخت صحیح مخاطب هدف بخشی از این واقعیت ها است.
تقویم محتوا را به طور دائم به روز کنید
تقویم محتوایی شما یک زیر برنامه از اهداف و استراتژی های کسب و کار شماست که باید به طور منظم به روز شود. پویایی این برنامه به شما کمک می کند در مسیر اهداف خود باقی بمانید.
مراحل ساخت تقویم محتوا
مرحله اول: فهرست کردن کلمات کلیدی
در این مرحله شما باید کلمات و عبارات کلیدی که در فرایند تحقیق کلمات کلیدی استخراج کرده اید را در یک جدول فهرست کنید. این کلمات باید بر اساس اهداف کسب و کار و نیازهای مخاطبان گرد آوری شود.
مرحله دوم: انتخاب موضوع بر اساس کلمات کلیدی تعیین شده
در گام بعدی لازم است که موضوع و عنوان محتواهایی که قرار است در بازه زمانی مشخصی تولید شود را، انتخاب کنید. انتخاب عنوان ها باید بر اساس تحقیق کلمات کلیدی صورت گرفته باشد. همچنین سعی کنید موضوعات مختلف را دسته بندی کنید و دسته بندی ها را نیز در جداول فهرست بندی کنید. در فرایند انتخاب موضوعات حتما به موارد زیر توجه داشته باشید:
- نیازها و مسائل اساسی کاربران هدف شما چیست؟
- تولید محتوا قرار است چه هدفی را دنبال کند؟
- کاربران چه نوع موضوعاتی را بیشتر جستجو می کنند؟
هر چقدر که موضوع محتوای شما ارتباط مستقیم تری با نیازهای کاربران داشته باشد، قطعا استقبال بیشتری از آن می شود.
مرحله سوم: تعیین زمان بندی ها در تقویم محتوایی
یک بخش مهم هر تقویم محتوا تعیین زمان بندی برای تمام فعالیتهای روند تولید محتوا است. این زمان بندی ها شامل زمان شروع به تحقیق و نگارش متن محتوا و همچنین زمان بندی انتشار آن است.
این زمان بندی ها به شما کمک میکند تا اطمینان حاصل کنید که همه فرایندها به موقع و بدون وقفه انجام می شوند. این زمان بندی در مورد کسب و کارهایی که در طول یک سال به دنبال تولید هزاران نوع محتوا هستند خیلی مفید است. تعیین زمان بندی ها همچنین به شما کمک می کند تا جای ممکن از هر نوع آشفتگی و بی نظمی جلوگیری کنید.
همانگونه که قبلا هم اشاره کردیم انتخاب زمان ها باید واقع بینانه و بر اساس توانمندی تیم شما باشد. هر گونه زمان بندی به دور از واقعیت به تولید محتوای بی کیفیت می انجامد. به یاد داشته باشید که محتوای با کیفیت است که می تواند مخاطبان شما را جذب کند و برای کسب و کار شما درآمد بیشتری ایجاد کند.
مرحله چهارم: تقسیم وظایف تیم تولید محتوا
بعد از تخصیص زمان بندی برای تمام فعالیتهای تولید و انتشار محتوا وقت آن است که وظیفه هرکدام از اعضای تیم تولید محتوا را مشخص کنید. در تخصیص وظایف به اعضای تیم، مسئولیت ها را واضح و شفاف درج کنید. همچنین انتظاراتی که از هر یک از اعضا دارید را هم باید به شکل نتایج ملموس بیان کنید.
مثلا اگر تولید محتوا برای وبلاگ را به یک نویسنده واگذار کرده اید، باید اشاره کنید که این محتوا لازم است به چه موضوعاتی بپردازد. موضوع مورد نظر بر اساس چه کلمات کلیدی باشد و طول محتوا باید چند کلمه باشد.
همچنین در مورد لحن محتوا، مخاطبان آن و سایر جزئیات دیگر باید اطلاعات کاملی در جدول مربوطه درج شود.
یقین داشته باشید وقتی همه اعضای گروه بدانند چه وظایف و مسئولیت هایی دارند نتایج بهتری از این فرایند تخصیص وظایف دریافت خواهید کرد.
مرحله پنجم: انتخاب روشهای انتشار و توزیع محتوا
این مرحله صرفا فقط شامل انتشار محتوا نیست. محتوا باید به دست مخاطب هدف برسد و این وظیفه شماست که محتوا را در اختیار او قرار دهید. از این رو، انتخاب مناسب ترین و بهترین پلتفرمی که مخاطب هدف آن محتوا در آن فعال است خیلی اهمیت دارد.
مثلا کسب و کاری که فعالیت های زیبایی را انجام می دهد اگر محتوای خود را از روش ایمیل مارکتینگ به دست مخاطبان خود برساند بازخورد مناسبی را دریافت نخواهد کرد. زیرا مخاطبان هدف این گونه کسب و کارها خیلی با ایمیل سر و کار ندارند.
به خاطر داشته باشید این بخش از تقویم محتوایی دارای اهمیت ویژه ای است. زیرا اگر تیم تولید محتوای شما محتواهای عالی تهیه کند ولی مخاطب هدف شما آن را نبیند هیچ فایده برای کسب و کار شما نخواهد داشت.
در پایان
در این نوشتار سعی شد کلیه نکات لازم در مورد تقویم محتوایی را با شما در میان بگذاریم. اشاره شد که تقویم محتوا یا برنامه زمانی محتوا به عنوان یک ابزار برای مدیریت فرایند تولید و انتشار محتوا است و باعث ایجاد نظم در این فرایند می شود. همچنین توضیح دادیم که تقویم های محتوایی، خروجی یک برنامه و استراتژی محتوا هستند و برای اینکه برنامه بازاریابی محتوا، ما را به اهداف خود برساند باید از یک تقویم محتوایی بهره گیریم. در انتها هم نکات لازم و مراحل طراحی و ساخت یک تقویم محتوا را برای شما عزیزان آموزش دادیم.
فراموش نکنید که اگر کسب و کاری دارید که در فضای آنلاین فعالیت می کنید لازمه موفقیت شما داشتن یک برنامه منظم برای تولید محتوا در قالب یک تقویم محتوایی است.