راهنمای کامل تدوین استراتژی محتوا
موفقیت در هر کاری نیازمند داشتن نقشه راه است و محتوا نیز از این قاعده کلی پیروی می کند.
استراتژی در معنای کلی به معنای برنامه ریزی و تعیین اهداف بلند مدت و ترسیم مسیری برای دستیابی به آنهاست. این مفهوم در حوزه های مختلفی از جمله نظامی، بازرگانی و دنیای کسب و کار کاربرد دارد. در واقع، برنامه ریزی برای تولید، توزیع و مدیریت محتوا برای دستیابی به اهداف یک کسب و کار در قالب یک برنامه منسجم تحت عنوان استراتژی محتوا قرار می گیرد.
با رشد و پیشرفت تکنولوژی و توسعه اطلاعات، محتوا دیگر یک عکس یا متن ساده نیست. محتوا می تواند باعث برندسازی، ایجاد تعامل با مخاطب و جذب و حفظ مشتریان گردد. لذا داشتن استراتژی محتوا برای کسب و کارهای آنلاین که به دنبال جذب مشتریان هدف هستند یک ضرورت انکار نشدنی است.
بنابراین اگر صاحب یک کسب و کار آنلاین هستید و از محتوا به عنوان یکی از کانال های ارتباط با مشتریان هدف خود استفاده می کنید ضرورت دارد که برنامه استراتژی محتوای خود را دائما به روز رسانی کرده و اطمینان حاصل کنید که برای مشتریان و مخاطبان شما دارای جذابیت است.
در این محتوای آموزشی سعی داریم ضرورت های طراحی یک برنامه دقیق برای تولید، مدیریت و بازاریابی محتوا را ذکر کرده و مراحلی که برای تدوین این استراتژی باید طی کنید را آموزش دهیم.
منظور از استراتژی محتوا چیست؟
استراتژی محتوا در واقع برنامه مدون و دقیق برای تولید محتوا و روش های بازاریابی محتوا برای جذب مخاطبان هدف است. این برنامه به شما می گوید برای هر کانال از بازاریابی دیجیتال چه نوع محتوایی باید تولید و چگونه انتشار یابد.
یک استراتژی و برنامه محتوایی عالی، مخاطبان هدف را جذب و درگیر می کند و نیازهای آنها را تشخیص داده و رفع می کند و در عین حال به اهداف کسب وکار نیز توجه دارد. به بیان ساده، برنامه محتوا به ما کمک می کند محتوای با کیفیت و هدفمندی را تولید کرده و در بهترین زمان و مکان برای کاربر منتشر کنیم تا به اهداف خود دست پیدا کنیم.
فرض کنیم یکی از اهداف کسب و کار شما افزایش آگاهی از برند باشد. برای دستیابی به این هدف، یکی از راه های ممکن تولید محتوای با کیفیت و منطبق بر اصول سئو برای کسب رتبه برتر در نتایج موتور جستجو و جذب ترافیک به سایت است.
با این اوصاف، اگر بدانید اهداف شما از تولید محتوا چیست و اینکه چگونه و چه زمانی قرار است به آنها دست پیدا کنید، می توانید با ایجاد یک برنامه محتوایی منطقی و هدفمند تدوین کرده و به اهداف خود دست یابید.
چرا داشتن یک برنامه محتوایی دارای اهمیت است؟
استراتژی محتوایی به مانند یک قطب نما است. این برنامه به شما کمک می کند به تولید مطالب با کیفیت و مطابق نیاز مخاطب هدف پرداخته و با انتشار در پلتفرمی صحیح باعث جذب بیشتر مخاطبان یا مشتریان به کسب و کار خود شود. وقتی مخاطب بیشتری با کسب و کار شما آشنا شود، فروش محصولات و خدمات شما نیز بیشتر شده و یکی از اهداف شما که کسب درآمد بیشتر از فروش بیشتر است محقق می شود.
از سوی دیگر تولید و انتشار محتوای با کیفیت به مخاطب کمک می کند تا راهی برای تعامل بیشتری با برند مورد نظر داشته باشند. محتوای با کیفیت مخاطب هدف را جذب و درگیر کرده و برای او ایجاد اعتماد می کند.
برنامه ریزی برای تولید و انتشار محتوای با کیفیت برای اقدامات سئو سایت نیز مهم است. همانطور که می دانیم گوگل با تغییراتی که در الگوریتم های خود داده است همواره به دنبال رفع نیازهای واقعی کاربر و ارائه بهترین نتیجه به آنها است. از آنجایی که تولید محتوای با کیفیت یکی از عوامل اصلی جذب و حفظ کاربران و رفع نیازهای آنان است داشتن یک برنامه برای تولید چنین محتوایی می تواند باعث بهبود اقدامات سئو سایت شده و نتایج برتر موتورهای جستجو را برای شما به همراه داشته باشد.
داشتن استراتژی برای محتوا چه مزایایی دارد؟
همانگونه که در سطرهای پیشین توضیح دادیم با توجه به رقابت شدیدی که در میان کسب و کارهای آنلاین وجود دارد تدوین یک برنامه محتوایی مناسب باعث می شود شما بودجه، زمان و سایر منابع خود را به شکل بهینه ای به مقوله تولید و بازاریابی محتوا تخصیص دهید. همچنین ایجاد یک برنامه جامع محتوا باعث ایجاد اعتبار کسب و کار شما در بین مخاطبان شده و این اعتبار باعث افزایش فروش و ایجاد ارزش برای کسب و کار می گردد.
اگر بخواهیم مزایای تدوین یک برنامه یک برنامه جامع محتوایی را به طور مفصل دسته بندی کنیم باید به موارد زیر اشاره کنیم.
استراتژی محتوایی باعث تخصیص بهینه منابع می شود.
ایجاد استراتژی برای تولید و بازاریابی محتوا می تواند منابع کسب و کار شما اعم از زمان، بودجه و سرمایه های انسانی را به شکل مؤثر و بهینه تری تخصیص دهد. کسب و کاری که یک برنامه ریزی منظمی برای تولید محتوای هدفمند و با کیفیت داشته و پلتفرم هایی که قرار است محتوا را از طریق آنها انتشار دهد، دارد می تواند منابع مالی و نیروی انسانی خود را به شکلی اختصاص دهد که بالاترین نرخ برگشت سرمایه (ROI) را برای خود ایجاد کند.
برای کسب و کارهایی که به محتوای متنی برای معرفی محصولات و یا آموزش در وبلاگ نیاز دارند، داشتن یک استراتژی منظم محتوایی می تواند هزینه های تولید محتوای متنی را به شکل چشمگیری کاهش دهد.
استراتژی و برنامه محتوایی باعث دیده شدن کسب و کار در فضای آنلاین می شود.
یک استراتژی خوب تولید و بازاریابی محتوا می تواند به دیده شدن کسب و کار و برند شما در نتایج جستجو منجر شود. محتوای با کیفیت و بهینه سازی شده مورد توجه الگوریتم های موتورهای جستجو قرار می گیرد و در نتایج جستجو رتبه بهتری کسب می کند. این رتبه بالا منجر به جذب ترافیک ارگانیک به سایت می شود.
از این رو، هدف قرار دادن کلمات کلیدی مورد جستجوی کاربران و نگارش موضوعات مرتبط با مخاطب هدف، می تواند باعث بهبود رتبه های سایت و افزایش ترافیک و دیده شدن کسب و کار شود.
برنامه ریزی محتوایی باعث ایجاد اعتبار و اعتماد به برند میشود.
با تولید مداوم و منظم محتوای با کیفیت و مرتبط با کسب و کار می توانید برند خود را به عنوان پیشرو در بازار تثبیت کنید. این اعتبار، اعتماد مخاطب به کسب و کار شما را سبب می شود که برای روابط بلند مدت مشتری با برند شما اهمیت دارد.
تدوین استراتژی تولید و بازاریابی محتوا باعث می شود محتوایی را ایجاد کنید که برای مخاطب ارزش آفرین بوده و آنها را به تعامل بیشتر با برند شما تشویق کند.
استراتژی محتوا تولید و توزیع محتوا را در مسیر درست هدایت می کند.
مفهوم استراتژی در تولید و بازاریابی محتوا صرفا ارائه یک نقشه راه است که کسب و کار شما را از جایی که هستید به جایی که میخواهید باشید، هدایت می کند. به عنوان مثال، اگر به دنبال جذب مشتریان بالقوه بیشتر از طریق تولید محتوا هستید، یک استراتژی خوب بازاریابی محتوا به شما می گوید که کلمه کلیدی مناسبی را هدف قرار دهید و محتوایی را در قالب پست های وبلاگ، اینفوگرافیک، ویدئوها و پادکست، منتشر کنید.
شما همچنین می توانید بسته به اهداف شرکت کانال های مؤثر دیگری نظیر رسانه های اجتماعی، تبلیغات کلیکی یا بازاریابی ایمیلی را برای این منظور انتخاب کنید.
این برنامه ریزی تضمین می کند که محتوایی سازگار با علایق و نیازهای مخاطبان تولید شده و در پلتفرمی مناسب به دست آنها برسد.
برنامه جامع محتوا افراد و کارکنان را در جهت اهداف و مقاصد کسب و کار همسو می کند.
زمانی که نویسندگان، مدیران و سایر اعضای تیم محتوا در جهت اهداف شرکت مانند آگاهی از برند، تعامل با مشتریان و مخاطبان و کسب درآمد همسو باشند، می توانند محتواهایی را تولید و انتشار دهند که این اهداف را محقق سازد.
استراتژی های تولید و بازاریابی محتوایی مانند یک قطب نما عمل می کند. این برنامه شما را به سمت موضوعات و پلتفرم های انتشاری که با اهداف کسب و کار شما همسو هستند، هدایت می کند.
برنامه ریزی برای محتوا باعث پیشی گرفتن از رقبا خواهد شد
تجزیه و تحلیل فعالیت رقبا یکی از اقدامات مهم هر کسب و کار آنلاین است. یکی دیگر از مزایای برنامه ریزی و تعیین استراتژی برای محتوا پیش بینی رفتار و عملکرد رقبا در حیطه تولید و بازاریابی محتواست. با تببین یک استراتژی موفق شما می توانید نقاط قوت و ضعف رقبا را شناسایی کرده و از این قوت و ضعف ها در جهت تعیین استراتژی های محتوایی خود استفاده نمایید.
آمارها و حقایقی در باره استراتژی تولید و بازاریابی محتوا
در اینجا چند آمار وجود دارد که نتایجی را که یک استراتژی بازاریابی محتوا میتواند به شما در ایجاد آن برای کسب و کارتان کمک کند، نشان میدهد:
- بیش از ۹۰٪ از کسب و کارهای آنلاین در سال ۲۰۲۵ سرمایه گذاری خود را در بازاریابی محتوا حفظ کرده یا افزایش می دهند.
- ۱۵٪ از بازاریاب ها ایجاد ترافیک از موتورهای جستجو برای کسب و کار خود را چالشی می دانند.
- ۱۷٪ از بازاریاب ها می گویند که ویدئو مارکتینگ نتایج مثبتی را برای کسب و کارشان ایجاد کرده است.
- ۱۳٪ از بازاریاب ها از بهینه سازی جستجوی صوتی به عنوان بخشی از استراتژی بازاریابی خود استفاده میکنند.
- ۹۰٪ از بازاریاب های فعال در شبکه های اجتماعی می گویند که ایجاد یک جامعه مخاطب فعال، برای یک استراتژی موفق رسانه های اجتماعی بسیار مهم است.
تفاوت بین استراتژی محتوا و بازاریابی محتوا در چیست؟
بازاریابی محتوا یکی از رویکردها و اهدافی است که در برنامه ریزی و استراتژی محتوا به آن پرداخته می شود. بازاریابی محتوا بر تولید و توزیع محتوای هدفمند و مطابق نیاز کاربر برای کسب اهداف کسب و کار متمرکز شده است. در حقیقت می توان گفت استراتژی محتوا نقشه راهی است که فعالیت های بازاریابی محتوای شما را هدایت میکند و به آن جهت می دهد.
این برنامه ریزی محتواست که مشخص میکند محتوای تولید شده شما چطور و از چه طریق به دست مخاطبان هدفش برسد تا نتایج مورد انتظار را به دست آورد.
استراتژی محتوا برای چه اهدافی استفاده می شود؟
تدوین نقشه و برنامه ریزی برای تولید و بازاریابی محتوا به قصد اهداف مختلفی صورت می گیرد. به طور کلی هر کسب و کار آنلاینی اهدافی برای خود تعیین می کند که با تولید و توزیع محتوا می تواند به آن اهداف دست یابد.
آگاهی بخشی
برنامه ریزی و تدوین استراتژی محتوایی به جهت آگاهی بخشی، به دنبال برندسازی برای سازمان شما و جذب بازدیدکنندگان بیشتر از طریق سایت و یا شبکه های اجتماعی است تا در مراحل بعد به فروش کالا ختم شود.
فروش
استراتژی های محتوایی که با این هدف تعیین می شوند، فروش مستقیم محصول و خدمات را دنبال می کند. تدوین استراتژی محتوایی برای مقاصد فروش برای جذب مخاطب جدید کمک چندانی نمیکند اما باعث می شود کاربران و مخاطبانی که به خدمات و محصولات شما علاقه مند هستند، تبدیل به مشتریان وفاداری شوند که از محصولات و خدمات شما استفاده می کنند.
تدوین برنامه محتوایی برای مقاصد رهبری بازار و صنعت
این نوع استراتژی زمانی هدف قرار می گیرد که سازمان و شرکت شما در حوزه فعالیت تخصصی خود به عنوان رهبر بازار و صنعت مربوطه شناخته می شوید.
بهبود اقدامات سئو سایت
تدوین استراتژی سئو به شما کمک می کند محتوای با کیفیت و سئو محوری ایجاد کنید به این معنی که گوگل و سایر موتورهای جستجوگر بتوانند محتوا را بررسی کنند و سپس آن را در پایگاه داده خود ایندکس کنند. هرچه استراتژی های محتوایی بهتر و محتوا با کیفیت تر تولید شود شانس ایندکس شدن و رتبه بندی بهتر در نتایج جستجو نیز بیشتر خواهد شد.
چگونه یک استراتژی و برنامه محتوایی خوب تدوین کنیم؟
همانطور که توضیح دادیم طراحی یک استراتژی محتوایی به مثابه نقشه راهی است که برای تولید، انتشار و مدیریت محتوای با کیفیت و ارزشمند است. حال که با اهمیت ها و دلایل تدوین استراتژی محتوا آشنا شدیم باید نسبت به تدوین یک برنامه و استراتژی عالی اقدام کنیم. در این قسمت، به عناصر کلیدی که در یک برنامه محتوایی باید به آنها پرداخته شود اشاره می کنیم.
۱- تعیین اهداف و مقاصد
مهم ترین مرحله در تعیین استراتژی محتوایی برای یک کسب و کار تعیین اهداف آن است. تعیین اهداف در یک جمله به این معنی است که با محتوای که برای کسب و کار خود ایجاد می کنید می خواهید به چه چیزی دست یابید؟ مثلا می خواهید آگاهی از برند کسب و کار خود را افزایش دهید. شاید به دنبال تعامل بیشتر مخاطبان خود هستید.
وقتی اهداف و مقاصد خود را از تولید و انتشار محتوا تعریف می کنید، همه چیز را در مسیر درست خود هدایت می کنید. بنابراین در اولین مرحله سعی کنید اهداف واضح و شفافی از فرایند محتوای کسب و کار خود تبیین کنید.
۲- تعریف پرسونای مخاطبان هدف
پرسونای مخاطب (یا پرسونای مشتریان) پیش بینی از رفتار و خصوصیات مشتریان بالقوه ای است که به دنبال محصولات و خدمات شما هستند. این رفتار شناسی بر اساس دادهها و تحقیقات انجام می شود. در حقیقت شناخت شخصیت و رفتار مشتریان و مخاطبان به شما کمک می کند تا بدانید برای چه کسانی و چگونه تولید محتوا می کنید.
اطلاعات فردی (سن، شغل و …)، رفتارها (مهارتها، علاقه به محصولات خاص،)، علایق و مشکلات (علایق شخصی، نیازها، نقاط ضعف و قوت)، رفتارهای آنلاین (اینکه هر چند وقت یک بار ایمیل خود را چک می کند، در چه شبکه های اجتماعی حضور دارد و …) اطلاعاتی است که به شما در طراحی یک پرسونای بهتر کمک خواهد کرد.
برای ایجاد یک پرسونای دقیق، باید از طریق نظرسنجی ها و مصاحبه هایی که انجام می شود تحقیقاقت خود را تکمیل کرده تا بر آن اساس برای تولید و انتشار انواع محتوا و موضوعاتی که در کانالهای بازاریابی دیجیتال برای رسیدن به اهداف کسب و کار خود به دنبال آنها هستید، تصمیم گیری کنید.
۳- تعیین فرمت محتوا و کانال های انتشار آن
در این مرحله در مورد فرمت محتوا (محتوای متنی، ویدئوها، اینفوگرافیکها) و کانالهای بازاریابی که از طریق آنها قصد دارید محتواها توزیع کنید ( وبسایت، شبکه های اجتماعی، ایمیل) تصمیم گیری خواهید کرد.
فرمت محتوا و کانال های انتشار آن را بر اساس ترجیح مخاطبان و بازخوردی که از بیشترین مکان حضور آنلاین آنها بدست می آورید، انتخاب می کنید.
۴- تجزیه و تحلیل و ممیزی دقیق محتوا
پس از مرحله تعیین پرسونای مخاطبان، حال وقت آن است که به بررسی و تحلیل محتوای موجود خود بپردازید. با بررسی و ممیزی محتوا می توانید نقاط ضعف و فرصت های بهبود را شناسایی کنید. همچنین تحلیل دقیق محتوای خود و مقایسه آن با محتوای رقبا، نگرش بهتری برای تدوین یک استراتژی محتوایی عالی به شما خواهد داد.
در بخش تجزیه و تحلیل و بررسی محتوا در یک برنامه محتوایی به دنبال موارد زیر باشید:
- انواع محتوا و موضوعات محتوایی که با توجه به پرسونای مخاطبان می تواند نتایج خوبی برای کسب و کار شما داشته اند (به عنوان مثال، تولید محتوای وبلاگها که به دنبال آموزش موضوعات مورد نظر کاربران هستند)
- انواع محتوا و موضوعاتی که مورد توجه قرار نگرفته اند (شکافها و فرصتهای محتوایی که بررسی و تأیید کرده اید). در این قسمت می توانید از ابزارهایی مانند گوگل آنالیتیکس و ابزارهای آنالیز شبکه های اجتماعی برای ارزیابی عملکرد محتوای خود استفاده کنید.
ممیزی و تجزیه و تحلیل محتوا می تواند به شما کمک کند تا موانعی را که در درازمدت بر روندهای محتوای شما تأثیر بگذارند را شناسایی و برطرف کنید.
نکته: به یاد داشته باشید که برای تدوین استراتژی محتوایی، تحلیل استراتژی رقبا به تنهایی کافی نیست و باید همه سایت هایی که در حوزه مورد نظر شما رتبه های خوب دارند و مخاطب در صفحه اول نتایج گوگل با آنها برخورد می کند را نیز بررسی کنید.