سایت مپ چیست؟ آموزش عملی ساخت و ثبت آن در سرچ کنسول گوگل

آموزش عملی ساخت سایت مپ و نحوه ثبت آن در سرچ کنسول

نقشه سایت یا سایت مپ به موتورهای جستجو کمک می کند تا به تمام محتوای وب سایت شما دسترسی پیدا کنند. نقشه سایت همچنین به موتورهای جستجو این سیگنال را ارسال می کند که کدام صفحات در سایت شما مهم تر هستند. اطلاعات sitemap، در قالب یک فایل متنی با فرمت html یا xml تولید شده و به ربات های گوگل نمایش داده می شود. 

سایت مپ برای کاربران فایده چندانی ندارد. این نقشه برای هدایت ربات های جستجوگر گوگل قابل استفاده است. به عبارت دیگر طراحی یک نقشه سایت می تواند برای اقدامات سئو سایت اهمیت زیادی داشته باشد. نقشه سایت می تواند خزش لینک های موجود در سایت را از نظر گوگل بهینه سازی کرده و فرایند ایندکس شدن محتواهای جدید را سریع تر کند.

به دلیل اهمیت نقشه سایت در فرایندهای سئو، در این مقاله سعی کردیم اطلاعات کاملی از سایت مپ ارائه دهیم. در کنار آموزش مطالب به اقدامات عملی مانند اضافه کردن سایت مپ به سایت و سرچ کنسول گوگل هم برای شما آموزش داده شده اند. پس اگر به دنبال ساخت یک نقشه سایت هستید با ما همراه  باشید.

سایت مپ چیست؟

سایت مپ 2

نقشه سایت یا سایت مپ، یک نقشه و طرح است که به موتورهای جستجو کمک می کند تا تمام محتوای وب سایت شما را پیدا کرده و فهرست بندی کنند. نقشه سایت همچنین به موتورهای جستجو می گوید که کدام صفحات در سایت شما از اهمیت بیشتری برخوردار هستند.

مهم ترین وظیفه sitemap، ارائه اطلاعات کاملی از صفحات و محتواها، ویدیوها و فایل های تصویری است که به موتورهای جستجو مانند گوگل ارائه می کند. این کار تأثیر زیادی در سریع تر شدن فرآیند ایندکس و خزش سایت می دارد.

در حالت کلی نقشه سایت به چهار شکل نقشه سایت XML، نقشه سایتHTML، نقشه سایت ویدیویی و نقشه سایت تصویری می باشند.

در بعضی از سایت‌ها نقشه‌ های سایت، قابل مشاهده برای کاربران نیز هستند که یک نمای سیستماتیکی از سایت به شکل سلسله مراتب را ارائه می‌دهند. این مدل از نقشه ها برای کمک به بازدیدکنندگان سایت در یافتن صفحات مورد نظرشان در نظر گرفته شده است و همچنین می توانند توسط ربات های گوگل نیز استفاده شوند.

تفاوت سایت مپ XML و HTML

سایت مپ 3

همانطور که در پاراگراف قبل اشاره کردیم سایت مپ می تواند هم با فرمت HTML و هم XML ساخته شود.

سایت مپ XML، عموما تنها توسط ماشین ها قابل خواندن هستند و با استفاده از زبان نشانه گذاری توسعه پذیر ایجاد شده اند. محتوای این سایت مپ ها، حاوی اطلاعات مربوط به همه URL های وب سایت شما به همراه متا دیتا می باشد. در اینجا منظور از متا دیتا، اطلاعاتی در مورد آخرین زمان بروزرسانی، اهمیت URL، دفعات به روز رسانی آن، ارتباط URL با سایر لینک های موجود در نقشه سایت و غیره است.

فایل XML فهرستی از URL ها است که ربات های خزنده را به محتوا و مسیر روی یک وب سایت هدایت می کند. در نتیجه، استفاده از لینک‌های داخلی و خارجی برای نقشه‌های سایت، به خزنده‌های گوگل اطلاع می‌دهد که چه محتواهایی در سایت مهم هستند.

سایت مپ HTML با زبان HTML ساخته شده و می تواند با طراحی یک رابط کاربری ساده همراه باشد. شما می توانید به بازدید کنندگان خود این امکان را بدهید تا با یک نمای زیباتر، sitemap را مشاهده کنند. سایت‌ مپ‌های HTML به نوعی یک نقشه سنتی هستند که در صفحه‌ جداگانه طراحی می شوند و کاربران می توانند جهت بازدید از ‌سایت‌ از نقشه استفاده کنند. این نقشه ها عموما در پاورقی ها قرار داده می شوند.

چرا سایت مپ مهم است؟

موتورهای جستجو مانند گوگل، یاهو و بینگ از نقشه سایت شما برای یافتن صفحات مختلف در سایت شما استفاده می کنند. گوگل می گوید “اگر صفحات سایت شما به درستی پیوند داده شده باشند، خزنده های ما معمولا می توانند بیشتر سایت شما را کشف کنند.” شاید معنی این جمله این باشد که شما احتمالاً به نقشه سایت نیاز ندارید. ولی استفاده از نقشه سایت هیچ مشکلی برای شما نخواهد داشت پس استفاده از آن منطقی خواهد بود.

همچنین مواردی وجود دارد که استفاده از نقشه سایت را توجیه پذیر می کند. به عنوان مثال، گوگل بیشتر صفحات را از طریق پیوندها پیدا می کند. اگر سایت شما تازه راه اندازی شده است و فقط تعداد کمی لینک دارد، ایجاد یک سایت مپ می تواند به گوگل کمک کند که محتواهای سایت را خیلی سریع ایندکس کند.

همچنین اگر یک سایت فروشگاهی با ۱۰۰۰ صفحه راه اندازی کرده اید و پیوند داخلی و بک لینک زیادی را هم داشته باشید ایندکس کردن این همه محتوا برای گوگل سخت خواهد بود. اینجاست که نقشه‌های سایت میتوانند وارد کار شده و این فرایند سخت را راحت کنند. نقشه های سایت همچنین می توانند با ایندکس سریع و ایجاد نمایه ها از اشتباهات رایج سئو جلوگیری کنند.

علاوه بر مواردی که ارائه شد نقشه سایت همچنین می‌تواند جزئیات دیگری از صفحات را برای گوگل ارسال کند. به عنوان مثال، نقشه سایت می تواند به گوگل این پیام را ارسال کند که آخرین بار چه زمانی صفحه بروزرسانی شده است و اگر صفحات سایت به زبان‌های دیگری در دسترس هستند آنها را مشخص کند.

سایت مپ4

از این رو می توان گفت اهمیت ایجاد یک نقشه سایت برای اقدامات سئو سایت لازم است.

به طور خلاصه می توان گفت که وجود نقشه سایت در موارد زیر می تواند مهم باشد:

  • مدیریت محتواها و لینک های بین آنها در سایت های بزرگ و شلوغ مثل سایت های فروشگاهی
  • ایجاد یک نمای کلی از ساختار سایت برای موتورهای جستجو
  • امکان ایندکس کامل سایت در زمان راه اندازی
  • ایندکس اطلاعاتی مانند ویدیوها و تصاویر که توسط گوگل ایندکس می شوند.

اجزای یک نقشه سایت کدام است؟

سایت مپ 7
  • مقالات: این بخش، متعلق به پست های سایت است که در بخش نوشته های وبلاگ قرار می گیرند. می توانید پست های روزانه سایت خود را در آن انتشار دهید. (post-sitemap.xml)
  • صفحات: این بخش، متعلق به قسمت برگه های سایت است که معمولا شامل لندینگ پیج ها، صفحات خدمات و غیره می باشند. (page-sitemap.xml)
  • محصولات: محتواهایی که برای فروش محصولات فیزیکی یا آنلاین شما هستند، در این بخش قرار می گیرند. (product-sitemap.xml)
  • اسلایدرها: محتواهایی هستند که معمولا در قالب تصویر در برگه ها یا نوشته ها نمایش داده می شوند. همچنین می توان این نوع پست تایپ ها را در محصولات نیز مشاهده کرد. (slider-sitemap.xml)
  • دسته بندی پست ها: صفحاتی هستند که برای دسته بندی مقالات شما ارائه می شوند. (category-sitemap.xml)
  • دسته بندی محصولات: این بخش عموما از جنس صفحات آرشیو هستند. (product_category-sitemap.xml)
  • دسته بندی برگه ها: ممکن است در برخی از سایت ها، صفحات نیز دسته بندی شوند که این بخش نیز درSitemap اضافه می شود.
  • ویدیوها و تصاویر

ایجاد نقشه سایت برای سایت وردپرسی

از آنجایی که معمولا بیشتر سایت ها را برپایه وردپرس ایجاد می شوند استفاده از افزونه یا پلاگین های سئو مانند Rank Math یا Yoast برای ساخت سایت مپ بهترین راهکار است.

مزیت اصلی استفاده از افزونه ها برای ایجاد نقشه سایت XML این است که به طور خودکار به روز می شود و شما می توانید یک sitemap پویا داشته باشید. بنابراین هر زمان که محتوای جدیدی را به سایت خود اضافه می کنید (خواه این محتوا یک پست وبلاگ باشد یا صفحه محصول سایت فروشگاهی)، پیوندی از آن صفحه به طور خودکار به فایل نقشه سایت شما اضافه می شود.

استفاده از چند لینک زیر، ساخت و ایجاد سایت مپ را برای شما آسان تر می نماید. لازم به ذکر است که چنانچه از سیستم های مدیریت محتوا مانند وردپرس و یا جوملا برای طراحی سایت خود استفاده کنید، افزونه های بهتری برای ساخت نقشه سایت را پیش روی خود دارید. این لینک ها عبارتند از:

  • Enarion phpSitemapsNG
  • Google Sitemap Generator
  • XML-Sitemaps

چند نمونه از افزونه های مربوط به ساخت سایت مپ برای انواع سیستم های مدیریت محتوا در زیر ارائه می شود.

  • XML-Sitemap-Drupal
  • XML-Sitemap-OS Commerce
  • XML-Sitemap-WordPress
  • XML-Sitemap-Joomla
  • XML-Sitemap-Plone

پس از اینکه اقدام به ساخت سایت مپ نمودید، با استفاده از ابزارهای زیر درستی برچسب ها به همراه المان ها را مورد بررسی قرار دهید:

  • XML-Sitemaps
  • Google Sitemap Validator
  • XChecker

فبل از اینکه اقدام به معرفی سایت مپ خود به گوگل نمایید می توانید از طریق بخش Optimization و قسمت Sitemaps در بخش Google Webmaster Tools، عملکرد صحیح نقشه سایت را مورد بررسی قرار دهید. با کلیک کردن بر روی دکمه ی قرمز رنگ Add/Test Sitemap در قسمت راست صفحه و سپس وارد نمودن URL نقشه سایت خود، گوگل اقدام به بررسی فایل شما نموده و تعداد صفحه هایی را که توسط آن به شما پیشنهاد شده را برای شما به نمایش می گذارد.

آموزش نحوه ثبت سایت مپ در سرچ کنسول

بعد از ساخت Sitemap، باید با ثبت آن در سرچ کنسول گوگل، کار را تکمیل کنید. سرچ کنسول ابزاری است که می توانید از آن برای بررسی وضعیت ترافیک سایت و صفحات ایندکس شده استفاده کرده و همچنین ایراداتی که موتور جستجوی گوگل در رابطه سایت ثبت می کند مطلع شوید.

برای ثبت نقشه سایت در سرچ کنسول مطابق دستورات زیر عمل کنید.

  • از قسمت نوار کناری سمت چپ، بر روی گزینه Sitemaps کلیک کنید.
  • حال لینک URL سایت مپ خود را مانند لینک زیر وارد کنید (نام دامنه خود را در لینک زیر جایگزین نمایید)
  • بر روی گزینه “Submit” کلیک کرده تا سایت مپ شما ثبت شود.
  • چند دقیقه صبر کنید تا اینکه وضعیت “Status ” سایت مپ شما به حالت Success درآید.
سایت مپ 5

از نقشه سایت خود برای یافتن مشکلات ایندکس محتواها استفاده کنید

یکی از موارد مهم در زمینه استفاده از نقشه سایت این است که می تواند یک تخمینی از محتواهای ایندکس شده به شما ارائه دهد. برای مثال، فرض کنید نقشه سایت شما به ۱۰۰۰ صفحه پیوند داده می شود. اما وقتی به سرچ کنسول خود نگاه می کنید، متوجه می شوید فقط ۶۰۰ صفحه ایندکس شده دارید. این نشانه آن است که مشکلی در این بین وجود دارد.  ممکن است محتوای تکراری زیادی در آن ۴۰۰ صفحه وجود داشته باشد. بنابراین گوگل همه آنها را ایندکس نمی کند. یا ممکن است تعداد صفحات سایت شما بیشتر از بودجه خزش شما باشد.

نقشه های سایت ایندکس شدن صفحات سایت شما را تضمین نمی کنند، بلکه شانس ایندکس پذیری را افزایش می دهند.

۹ موردی که باید در نقشه سایت خود حذف کنید

سایت مپ 6

بری حفظ بودجه خزش و ایندکس بهتر محتواها توصیه می شود صفحات مرتبطی که می خواهید در نتایج سئو رتبه دریافت کنند را در نقشه سایت قرار دهید. این یک روش توصیه شده برای استفاده موثر از بودجه خزش است. با این رویکرد، موتورهای جستجو به صورت هوشمندانه در سایت می خزند و به شما کمک می کنند تا محتواها بهتر ایندکس شوند.

از این رو، بهتر است صفحات زیر را از نقشه سایت مپ خود حذف کنید.

  • صفحات تکراری
  • صفحات صفحه بندی شده
  • صفحاتی که تگ غیر متعارف دارند
  • صفحات بایگانی و آرشیو
  • صفحات ریدایرکت شده (۳۱۰)، صفحات حذف شده (۴۰۴) و صفحات خطا (۵۵۰)
  • آدرس های اینترنتی نظرات کاربران
  • صفحات نو ایندکس
  • صفحات جستجو
  • صفحاتی که از طریق ایمیل به اشتراک گذاشته می شوند.

نتیجه گیری

sitemap یا نقشه سایت از نگاه موتورهای جستجو و برای ایندکس کردن صفحات مهم است. درست است که نقشه سایت تأثیری بر رتبه بندی ندارد اما اگر صفحه ای در سایت شما وجود داشته باشد که ایندکس نشده باشد، نقشه سایت امکانی را فراهم می کند تا موتورهای جستجو آن صفحه را پیدا کرده و در مدت زمان کمتری آن را به آرشیو صفحات خود اضافه کنند.

اگر به تازگی سایت و یا وبلاگ خود را راه اندازی کرده اید ایجاد سایت می تواند برای شما بسیار مفید باشد. در این مقاله به نحوه ساخت سایت مپ در سایت های وردپرسی و ثبت آن در سرچ کنسول پرداختیم.

هر دو نقشه‌های سایت XML و HTML به موتورهای جستجوی گوگل برای بررسی و خزش سایت شما کمک می‌کنند. تفاوت اصلی این است که یک نقشه سایت HTML به بازدیدکنندگان برای افزایش درک جامع از سایت شما کمک می‌کند در حالی که نقشه XML به طور خاص برای دیده شدن سایت توسط موتور جستجو است.

زمانی که شما صفحات و محتوای جدید به سایت اضافه می‌کنید شما می‌توانید با استفاده از نقشه‌های XML برای اطلاع دادن به موتورهای جستجو استفاده کنید.  توصیه اکثر کارشناسان این است که هر دو مدل نقشه را با هم داشته باشید. شما مطمأن خواهید شد که هم گوگل و هم کاربران سایت و صفحات شما را پیدا می‌کنند.

بنابراین داشتن هر دو نقشه سایت بهترین راه برای داشتن وبسایتی با تجربه کاربری عالی و مطمأن در رتبه بندی آن می‌باشد.

امتیاز شما به این مقاله

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱۶ رای
نوشته های مرتبط
یک پاسخ بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلد های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *